Ankete: Stevo Pendarovski u blagoj prednosti

Izborna kampanja zvanično počinje 1. aprila, a izbori za predsjednika Sjeverne Makedonije bit će održani 21. aprila (EPA)

Kandidat vladajuće koalicije za predsednika Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, ima blagu prednost u odnosu na kandidatkinju makedonske opozicije Gordanu Siljanovsku, rezultati su ankete koje je objavila Televizija Telma.

Na pitanje za koga bi glasali, kada bi sutra bili predsednički izbori, 25 odsto ispitanika je odgovrilo da bi to bio kandidat vladajuće koalicije oko SDSM i DUI Stevo Pendarovski, dok bi 22,4 odsto njih dalo glas kandidatkinji koalicije makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Gordani Siljanovskoj-Davkovoj.

Treći kadidat u trci za predsednika Severne Makedonije je Blerim Reka, koga podržavaju albanske opozicione partije Alijansa za Albance i Besa, a koji bi dobio 10,9 odsto glasova.

Ni za jednog kandidata ne bi glasalo 17,9 odsto ispitanika, dok se 18,3 odsto njih još nije odlučilo.

Siljanovsku podržava više Makedonaca

Gledano etnički, za Pendarovskog bi glasalo 26,1 odsto, za Siljanovsku 32,2 odsto, a za Reku 0,9 procenata Makedonaca.

Među Albancima Pendarovskog podržava 15,2 odsto, Siljanovsku 0,4 odsto, a Reku 41,4 odsto anketiranih.

Ispitivanje je za Televiziju Telma obavila agencija M prospekt u periodu od 13. do 19. marta telefonom na uzorku od 1.001 ispitanika. 

Izborna kampanja zvanično počinje 1. aprila, a izbori za predsednika Severne Makedonije biće održani 21. aprila.

Ukoliko ni jedan kandidat ne pobedi u prvom krugu, drugi krug šestih po redu makedonskih predsedničkih izbora, biće održan 5. maja.

Drugi uzastopni mandat četvrtog makedonskog predsednika Đorđa Ivanova završava se 12. maja.

Izvor: Agencije