Ankete pokazuju dalji pad popularnosti CDU i SPD

Poslije debakla u Bavarskoj, Merkel je obećala kako će obnoviti međusobno povjerenje u Vladi (EPA)

Konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel i njihovim koalicionim partnerima socijaldemokratama prijeti opasnost od daljeg pada popularnosti, uoči pokrajinskih izbora 28. oktobra u Hessenu, pokazuju rezultati najnovijih anketa, javlja Reuters.

Pad podrške Kršćansko-demokratske unije (CDU) dolazi nakon što je njena sestrinska partija, bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), doživjela fijasko na pokrajinski izborima u nedjelju, postigavši najgori rezultat od 1950. godine.

Loš rezultat u Hessenu otežao bi i položaj Merkel na godišnjem kongresu stranke u decembru.

Anketa agencije za istraživanje javnog mnjenja Wahlen, obavljena za TV mrežu ZDF pokazuje da CDU u Hessenu ima podršku svega 26 posto birača, dok je na prošlim pokrajinskim izborima 2013. godine dobila 38,3 posto.

Anketa koju je na nacionalnom nivou obavila agencije DeutschlandTrend pokazuje da su i CDU i Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) na najnižem nivou od 1997. godine, 25 posto birača podržava konzervativce, a svega 14 posto socijaldemokrate.

“Zemljotres” u Bavarskoj

Prema anketi u Hessenu, Zeleni će biti najveći dobitnici u toj pokrajini na zapadu države, jer bi prema objavljenim rezultatima trebali izbiti na drugo mjesto. Međutim, pošto će podrška ovim strankama koje su u koaliciji u Hessenu odgovarati snazi ostalih partija zajedno, za formiranje vlade bit će im potreban treći partner.

Podrška trećem partneru u sadašnjoj Vladi, liberalima (FDP), iznosi osam posto, koliko i Ljevici.

Poslije debakla u Bavarskoj, Merkel je obećala kako će obnoviti međusobno povjerenje u Vladi, dok je liderka SPD Andrea Nahles rekla kako se „nešto mora promijeniti“ u vladajućoj koaliciji.

Anketa pokazuje i kako će stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD), čiji se uspjeh u Bavarskoj ocjenjuje kao „zemljotres“, dobiti 12 posto glasova birača.

Izvor: Agencije