Ankete: Koalicija PDK i Alijanse za budućnost Kosova vodi na izborima

Predstavnici dvije izborne liste na Kosovu – koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova (PDK) i pokret Samoopredjeljenje – proglasili su pobjedu pola sata nakon zatvaranja birališta na vanrednim parlamentarnim izborima.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, koalicija PDK, Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Inicijative za Kosovo (NISMA) i devet manjih stranaka osvojila je 37,54 posto glasova. Njihov kandidat za premijera je Ramush Haradinaj.

Druga je koalicija Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Alijanse za novo Kosovo (AKR) sa 23,99 posto glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, treći je pokret Samoopredjeljenje (VV) sa 22,01 posto glasova.

Poslije ponoći objavljeni su podaci prema 37 posto prebrojanih glasova. Brojanje glasova teče vrlo sporo, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Pozivajući se na izlazne ankete po zatvaranju birališta, prištinska televizija Klan Kosova objavila je da je koalicija pod vodstvom Demokratske partije Kosova (PDK) osvojila 40 posto glasova.

Proglašavajući pobjedu njegove koalicije, Haradinaj je rekao: “Naša pobjeda je ubjedljiva, ubjedljivija od anketa izlaznosti. Ja neću pominjati cifre jer je prebrojavanje glasova u toku. Ovom odlukom narod nas obavezuje da formiramo vladu i to ćemo uraditi na vrijeme. Čestitam i ostalim političkim strankama i pozivamo ih na partnerstvo u interesu naše zemlje”.

Haradinaj najavljuje brzo formiranje vlade

        

Prema anketi koju je objavila televizija Klan Kosova, opozicioni pokret Samoopredjeljenje osvaja 30 posto glasova.

Samostalno je na izbore izašao pokret Samoopredjeljenje, a njegov osnivač Albin Kurti je ujedno i kandidat za premijera.

“Rezultati sa terena pokazuju da smo dobili dvostruko više glasova. Za nas je glasalo između 33 i 34 posto birača. Mi smo politički subjekt sa najviše dobijenih glasova u Republici Kosovo. Građani Kosova odlučili su se za promjene i pokret Samoopredjeljenje će provesti te promjene”, rekao je Dardan Sejdiu iz tog pokreta.  

Kosovski Srbi izašli su na izbore sa  šest izbornih lista, a ostale liste čine koalicije i stranke Bošnjaka, Turaka, Goranaca, Roma, Aškalija, Egipćana.

Što se tiče manjinskih zajednica, po do sada izbrojanim glasovima Građanska inicijativa Srpska lista osvojila je 9,87 posto glasova.

Druga je koalicija Demokratska stranka Bošnjaka (DSB) – Demokratska stranka Vatan (DSV) – Ujedinjena stranka Bošnjaka (USB)- Centar demokratske unije (CDU) sa 2,7 posto glasova.

Na trećem mjestu je Kosovska demokratska partija Turaka (KDTP) sa 1,67 posto glasova.

U kasnim večernjim satima simpatizeri Srpske liste slavili su izborni rezultat na sjeveru Mitrovice.

Direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić rekao je da je, na osnovu stranačkih podataka, Srpska lista osvojila najmanje 90 posta glasova u većini mjesta u kojima su Srbi većina.  

Dodao je kako je Srpska lista najvjerovatnije osvojila i svih 10 mandata garantovanih za predstavnike Srba. Dodao je kako je predstavnik Jedinstvene goranske partije, koja je na izbore izašla uz podršku  Srbije, Adem Hodža, i koji se nalazi u zastupničkom klubu Srpske liste, osvojio mandat u Skupštini.

 

Na izborima je, prema posljednjim nepotpunim podacima – građansku dužnost obavilo 41,4 posto birača. Riječ je o podacima prikupljenim sa nešto više od 95 posto birališta. 

Najveća izlaznost zabilježena je u Zubinom Potoku, gdje je izašlo 62 posto birača, a na drugom mestu je Ranilug sa 53,4 posto. Slijede Priština i Parteš sa 52 posto, i Štrpce sa 51 posto.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci oglasio se večeras na Twitteru, poručivši kako “očekuje od pobjednika današnjih izbora da uskoro formiraju proevropsku vladu, koja bi se odmah posvetila prioritetima”.

Izbori su protekli mirno, a zabilježeno je nekoliko slučajeva kršenja pravila, saopštila je Centralna izborna komisija.

Tužilaštvo je otvorilo više slučajeva u kojima će ispitati navode o krivičnim djelima.

Iz Organizacije Demokratija na djelu, koja ima posmatrače na velikom broju birališta, kažu da je bilo dosta incidenata.

Porodično glasanje

Porodično glasanje je i dalje problem na Kosovu, a zabilježeno je više od 5.000 takvih slučajeva. Pojedinci su pokušali da dvaput iskoriste pravo glasa, a neki su pokušali da fotografišu svoje izborne listiće. Ističu i problem javnog glasanja, javlja reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Nešto manje od 1,9 miliona glasača izašlo je na približno 2.500 birališta.

Hiljade posmatrača

Izborni proces nadgledalo je oko 30.000 domaćih i stranih posmatrača. 

Izbori su održani nakon što je pala vlada premijera Ise Mustafe iz Demokratskog saveza Kosova.

U desetodnevnoj kampanji su dominirala pitanja privrednog razvoja i regionalnih odnosa.

Skupština Kosova ima 120 mjesta, a pobjedniku izbora neophodan je 61 poslanik za formiranje nove vlade.

Stotinu poslaničkih mjesta zagarantovano je većinskim strankama, a 20 predstavnicima manjinskih zajednica, od čega 10 predstavnicima Srba.

 

Izvor: Al Jazeera