Ankete daju prednost Borisovu na izborima u Bugarskoj

Stranka GERB Bojka Borisova osvojila je najviše glasova na danas održanim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, pokazuju rezultati dvije izlazne ankete.

Prema podacima izlazne ankete Alfa Researcha GERB je osvojio 32,2 posto glasova dok su socijalisti, koji se vide kao bliži Rusiji, osvojili 28 posto.

Izlazna anketa koju je sproveo Gallup International Balkan, GERB je dobio podršku 32,8 posto glasača, a socijalisti 28,4 posto.

Centralna izborna komisija saopćila je da je izlaznost na današnjim izborima iznosila 43 posto u 17 sati po lokalnom vremenu, što je povećanje u odnosu na prethodne izbore.

Zvanični rezultati se očekuju u ponedjeljak, prenio je AP.

Građani Bugarske glasaju na prijevremenim parlamentarnim izborima, uz neizvjestan rezultat tijesne trke donedavnog bivšeg premijera Bojka Borisova i opozicionih socijalista koji su za približavanje Rusiji.

Na biralištima koja su otvorena u 7.00, glasalo se do 20.00 sati.

Odziv birača je do 13.00 sati bio 25,31 posto, odnosno dva posto veći nego na prethodnim izborima oktobra 2014. godine, kada je odziv glasača bio najmanji od 1990. godine.

Prema agenciji Market links, odziv do 17 sati je 42,74 posto, što je za tri procenta više nego na prethodnim parlamentarnim izborima.

“Ukoliko pobijede socijalisti, Bugarska će vjerovatno otvoreno voditi prorusku politiku. Ako pobijedi stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) Borisova, zemlja će zadržati balansiranje između Zapada i Rusije”, ocijenio je za France Presse direktor Instituta za međunarodne studije Ognjan Minčev.

Mrtva utrka

Novi saziv parlamenta broji ukupno 240 zastupničkih mjesta, za koja se nadmeću 4.732 kandidata iz 13 partija i devet koalicija.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima pravo glasa ima 6,5 miliona birača, a očekuje se izlaznost od blizu 65 posto.

Glasači mogu glasati na više od 12.000 biračkih mjesta.

Nakon što je na januarskim predsjedničkim izborima u Bugarskoj pobijedio kandidat Bugarske socijalističke partije (BSP) general Rumen Radev, dotadašnja vlada Bojka Borisova je podnijela ostavku, a novi predsjednik je za 26. mart raspisao prijevremene parlamentarne izbore.

Premijer zemlje Ognyan Gercikov pozvao je građane da izađu na izbore jer je glasanje pravo i prioritet. Podsjetio je da je u noći sa petka na subotu stupila na snagu predizborna šutnja koju u Bugarskoj nazivaju “danom za promišljanje”.

Konzervativna stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova i opozicioni socijalisti (BSP), po anketama, vode mrtvu utrku.

Borisov, uvjereni proevropejac, ali i često optuživan za korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom, obećava brži ekonomski rast ako osvoji treći mandat.

On je u periodu 2009.-2013. i 2014.-2017. obnašao funkciju premijera.

Čelnica BSP-a Kornelija Ninova bliska je Rusiji i prijeti da će Bugarska iskoristiti svoje pravo veta u EU-u ako Brisel pokuša nametnuti dodatne sankcije Moskvi.

Jezičak na vagi u sastavljanju buduće vlade mogao bi biti blok Ujedinjenih domoljuba, savez nekoliko nacionalističkih, protuevropskih stranka koje žele suzbiti useljavanje.

U parlament bi mogla ući i nova stranka, Volja, kontroverznog poduzetnika Veselina Mareškog, te stranka turske manjine.

Izvor: Agencije