Anketa:Iz Hrvatske bi otišlo 57 posto mladih

Dok djevojke u EU-u privlači karijera, mladići su skloniji boljoj zaradi (AFP)

Čak 57 posto mladih razmišlja o odlasku iz Hrvatske u zemlje Evropske unije radi studiranja ili zaposlenja, pokazalo je istraživanje promišljanja mladih u Hrvatskoj o Evropskoj uniji, koje je organizirala globalna platna kompanija Visa.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 500 ispitanika, starosti od 18 do 25 godina, u pet hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu, javila je Hina.

Većina ispitanika kao glavne razloge želje za odlaskom u neku od članica EU-a navode uz studiranje, karijeru, finansijski i osobni razvoj.

Kompetencija i talenat

Dok djevojke privlači karijera, mladići su skloniji boljoj zaradi.

Većinu država EU-a percipiraju kao bolje organizirana društva s manje korupcije i fokusom na kompetenciju i talent.

Poslovno iskustvo najradije bi stjecali u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, skandinavskim zemljama, ali i jednoj državi koja nije članica EU-a – Švicarskoj.

Njih 40 posto preferira vlastiti posao, 35 posto rad za poslodavca, a među njima bi se samo dva posto angažiralo neprofitnom sektoru.

Gotovo svaki četvrti ispitanik (25 posto), ipak bi se zadovoljio poslom u javnom sektoru, vjerujući u siguran posao.

Kad su hrvatski potencijali u EU-u u pitanju, najveći broj se slaže kako je turizam ključna ekonomska grana, no mladi iz Slavonije i sjeverne Hrvatske dodaju mu i poljoprivredu, a njihovi vršnjaci s jadranske obale i brodogradnju.

Za svoje znanje o EU-u kažu da je prosječno, no od EU njih gotovo dvije trećine očekuje kako će donijeti korist mladim ljudima.

Pogled na eurozonu

Dok su podijeljeni u stavu o tome što će Hrvatskoj donijeti članstvo u Uniji, samo njih 22 posto ima pozitivna očekivanja od ulaska u eurozonu, jer taj pojam povezuju s nižim životnim standardom.

Visa Inc. je prethodno, za 12 mladih lidera – top studenata sa zagrebačkog Sveučilišta, održala jednodnevnu konferenciju na kojoj su iznijeli svoja promišljanja i očekivanja od hrvatskog članstva u Evropskoj uniji.

Mladi lideri optimistično gledaju na ulazak Hrvatske u EU, svjesni su da sam čin pristupanja neće donijeti rješenje ekonomskih problema, ali da će pozitivno utjecati na smanjenje korupcije i birokratije.

Smatraju da država mora imati dugoročnu strategiju razvoja Hrvatske u Evopskoj uniji.

I kod mladih lidera mogla se čuti želja većine za odlaskom iz Hrvatske nakon završenih studija, a kao ključni razlog navedena je veća mogućnost zapošljavanja.

Za Hrvatsku ih veže podrška porodica i prijatelja te opušteniji stil života.

Idealan, ali ne i realan, bio bi im povratak u Hrvatsku nakon stečenog poslovnog iskustva.

Korupcija i nepotizam

Kod evropskih kompanija najviše ih privlače inovativno i kreativno radno okruženje, te širok spektar dodatnog obrazovanja, dok ih u Hrvatskoj brine stabilnost, ali i transparentnost poslovanja.

Jasno im je kako je u Hrvatskoj po pitanju korupcije i nepotizma stanje znatno lošije nego u EU-u, jer to smatraju područjima, koja više od znanja i stručnosti utječu na poslovne odluke.

Ono što bi ih zadržalo u Hrvatskoj jeste prepoznavanje i priznavanje potencijala mladih lidera, bolja ponuda dodatnog obrazovanja, stimuliranje poduzetničkog duha.

Izvor: Agencije