Oglasi

Anketa: Većina Hrvata protiv uvođenja eura

Po rezultatima ankete, ukupno 53,4 posto anketiranih građana protivi se ulasku u eurozonu, odnosno uvođenju eura.
Euro, EurozonaUlazak u eurozonu jedan je od ciljeva aktuelne hrvatske VladeEPA - Ilustracija

Većina anketiranih, u ispitivanju koje je za Hrvatsku radioteleviziju provela agencija Promocija Plus, protivi se uvođenju zajedničke europske valute umjesto kune.

HRT je objavio rezultate ankete po kojima je 53,4 posto anketiranih građana protiv ulaska u eurozonu, odnosno protiv uvođenja eura.

Zajedničku europsku valutu vrlo rado bi prihvatilo njih 39,3 posto, dok je neodlučnih 7,3 posto.

Na pitanje treba li Hrvatska ući u Europsku monetarnu uniju i uvesti euro umjesto kune - 12,8 posto ispitanika kaže da treba što prije, 18,7 posto slaže se s tim, ali tek kad država bude spremna.

Da ne želi euro sve dok se ekonomija potpuno ne oporavi izjasnilo se 23,7 posto ispitanika, a 23,1 posto smatra da bi kuna uvijek trebala ostati hrvatska valuta, prenosi tportal.

SDP-ovi birači protiv eura

Kad su preferencije birača pojedinih stranaka u pitanju, oni koji glas daju Hrvatskoj demokratskoj zajednici - HDZ su u većini (48,8 posto) protiv eura - njih 46,3 podržava uvođenje eura.

Oni koji glasaju za Socijaldemokratsku partiju - SDP Hrvatske u velikoj većini (56,3 posto) su protiv eura, a za uvođenje eura je njih 38,4 posto.

Za uvođenje eura u najvećem postotku su birači Građansko-liberalnog saveza - GLS (69,2 posto), dok je 77,8 posto birača Hrasta protiv uvođenja eura.

Ulazak u eurozonu, podsjeća tportal, jedan je od ciljeva aktualne Vlade, a kao mogući termin spominje se početak 2024. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.