Anketa: Trećina kompanija seli iz Britanije zbog Brexita

Broj Britanaca koji se sele u EU posebno je porastao poslije referenduma o Brexitu (Reuters)

Gotovo trećina britanskih tvrtki mogla bi se zbog Brexita preseliti u inozemstvo, pokazuje anketa čije rezulate prenose mediji u Velikoj Britaniji.

Istraživanje Direktorskog instituta (IoD) pokazalo da 16 posto kompanija već ima plan za preseljenje, a 13 posto o tome razmišlja.

IoD je priopćio da se radi o “zabrinjavajućim pokazateljima”.

Glasnogovornik vlade rekao je da je “Brexit uz dogovor najbolji način da se umire tvrtke i pojedinci u vrijeme kada Velika Britanija napušta Europsku uniju”.

Anketa je pokazala da se iz Britanije prema EU već preselilo više velikih kompanija, a da male o tome razmišljaju dvostruko više nego velike.

Europske trgovinske agencije i udruženja poslodavaca izvijestili su da su stotine britanskih kompanija u postupku prebacivanja poslovanja u EU uoči planiranog izlaska iz Unije 29. ožujka.

Zaštita radnih mesta

Arnaud de Bresson, izvršni direktor francuske udruge poslodavaca Paris Europlace, rekao je da je oko 260 kompanija u postupku “potvrde i provedbe” selidbe operacija u Francusku.

Prema Hub.Brusselsu, agenciji belgijske vlade koja privlači strane kompanije, broj britanskih tvrtki koje su proširile ili posve prebacile poslovanje u Bruxelles udvostručio se od referenduma 2016.

Za 31 mjesec, koliko je prošlo od referenduma, između 95 i 100 kompanija osnovalo je nove podružnice u belgijskom glavnom gradu, prema pedesetak u istom razdoblju prije referenduma, kažu u agenciji.

“Želimo zaštititi radna mjesta i gospodarstvo te pružiti sigurnost tvrtkama i pojedincima dok napuštamo EU. Najbolji način za to je da odemo sa sporazumom i na to smo usredotočeni”, izjavio je vladin glasnogovornik.

Izvor: Agencije