Anketa: Schulz po popularnosti pretekao Merkel

U direktnoj usporedbi dvoje glavnih kandidata, Schulza i Merkel, Schulz uvjerljivo vodi (EPA)

Socijaldemokratski kandidat za kancelara Martin Schulz prvi je put po popularnosti pretekao aktualnu kancelarku Angelu Merkel, a njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) nalazi se na vrhuncu popularnosti posljednjih godina, pokazuje ispitivanje javnog servisa ARD-a.

“Da se u nedjelju održavaju izbori, SPD bi osvojio 28 posto glasova, što je čak osam posto više nego prije mjesec dana”, proizlazi iz rezultata istraživanja Deutschland Trenda javnog servisa ARD-a.

Demokršćanska unija CDU / CSU na čelu s Angelom Merkel izgubila je tri posto te bi trenutno za nju glasalo 34 posto birača.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) također je, u usporedbi s posljednjim ispitivanjima, izgubila tri posto, ali bi je još uvijek podržalo 12 posto birača, što joj garantira ulazak u Bundestag i čini je trećom političkom snagom u zemlji.

Stranke Ljevica i Zeleni osvojile bi po osam posto glasova, a Liberalno-demokratska stranka šest.

Schulz uvjerljivo vodi

U direktnoj usporedbi dvoje glavnih kandidata, kancelarke Angele Merkel iz redova demokršćana i bivšeg predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza iz redova socijaldemokrata, Schulz uvjerljivo vodi.

Da se kancelar bira direktno, za njega bi glasalo 50 posto ispitanih, dok bi Merkel podršku dalo 34 posto.

Sve više birača želi da SPD postane vodeća stranka u sljedećoj vladi, dok nastavak sadašnje tzv. velike koalicije između demokršćana i socijaldemokrata priželjkuje 43 posto birača, što je pet posto manje nego u novembru.

Nagli uzlet popularnosti SPD-a povezuje se s imenovanjem Martina Schulza za kancelarskog kandidata socijaldemokrata na izborima u septembru.

No, politolozi istovremeno procjenjuju da će “Schulzov efekt” ubrzo splasnuti, što će SPD ponovo dovesti na pozicije nešto iznad 20 posto podrške birača.

“Najnoviji rezultati ispitivanja javnog mnijenja nisu iznenađujući s obzirom na buku koja se digla u vezi sa Schulzovim imenovanjem. No, ja sam vrlo skeptičan u vezi s tim može li SPD dugotrajno sačuvati ovu poziciju”, rekao je politolog i specijalist za političke stranke Oskar Niedermayer u razgovoru za dnevnik Rheinische Post

On procjenjuje da će se Schulz, koji se u prvoj fazi svog javnog djelovanja jasno profilirao kao protivteža populistima i veliki kritičar Donalda Trumpa, u jednom trenutku morati okrenuti konkretnim domaćim problemima.

Izvor: Agencije