Oglasi

Anketa: Rusi imaju bolje mišljenje o sovjetskoj vlasti nego trenutnoj

Četiri najčešće odabrane karakteristike sovjetske vlade ispitanici su ocijenili pozitivnim, za trenutnu Vladu sve negativne.
Vladimir PutinSamo 15 posto ispitanika smatra da je trenutna ruska vlast legitimnaEPA - Arhiva

Rusi imaju bolje mišljenje o bivšoj sovjetskoj vlasti nego trenutačnoj ruskoj, pokazuju rezultati nacionalne ankete koju je u ponedjeljak objavila najveća neovisna organizacija za sociološka istraživanja u Rusiji, Levada Center.

Ispitanici su s liste od više od dvadeset karakteristika mogli odabrati pet kako bi opisali bivšu i trenutačnu vlast.

Četiri najčešće odabrane karakteristike sovjetske vlade su sve bile pozitivne, dok su za trenutačnu Vladu sve bile negativne, prenosi Hina.

Vlast u Sovjetskom Savezu bila je "bliska narodu", smatra 29 posto ispitanika.

Njih 25 posto reklo je da je bila "snažna", 22 posto da je "pravedna", a 20 posto da je "legitimna".

Gotovo polovica smatra vlast kriminalnom i korumpiranom

Gotovo polovica ispitanika, njih blizu 41 posto, smatra da je trenutačna vlada "kriminalna i korumpirana".

Ostale tri karakteristike koju su najčešće birali su te da je "udaljena od naroda" (31 posto), "birokratska" (24 posto) te "kratkovidna" (19 posto).

Samo je 15 posto ispitanika označilo da smatra da je trenutačna vlast legitimna. 

Gospodarski problemi i mirovinska reforma, kojom se dob za umirovljenje povećala za pet godina, doprinijela su širenju sve lošijeg mišljenja o trenutačnoj vlasti otkako je predsjednik Vladimir Putin prošle godine osvojio svoj četvrti mandat.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.