Anketa: Prosječan iznos mita u Srbiji 74 eura

Najkorumpiraniji među radnicima u zdravstvu su, prema mišljenju ispitanika, su ljekari (Ilustracija)

Prosječan iznos mita koji su građani Srbije davali tokom prošle godine iznosio je 74 eura, a kao profesije najpodložnije koruptivnim radnjama ispitani u Srbiji vide ljekare i policajce, dok su odmah iza njih službenici državne administracije i carinici, navodi se u istraživanju koje je urađeno u skupu projekta “Prevencija i borba protiv korupcije”, koji finansira EU.

Istraživanje koje je provedeno prošle godine pokazalo je da su za 71 posto građana političke partije i dalje korumpirane, dok 63 posto njih ima takav stav o zaposlenima u institucijama pravosuđa, piše “Politika”, prenosi Tanjug.

Ljekari najkorumpiraniji u zdravstvu

“Građani generalno osuđuju korupciju u zdravstvu i čak 70 posto se slaže sa tvrdnjom da su mito i korupcija rak rana našeg zdravstva. Gotovo dvije trećine građana – 63 posto, smatra da piće, kafa ili bombonjera koji se daju ljekarima ili medicinskim sestrama nisu mito”, navodi se u istraživanju.

Najkorumpiraniji među radnicima u zdravstvu su, prema mišljenju ispitanika, ljekari, dok su na drugom mjestu radnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), dodaje se u istraživanju.

Sve više ljudi ima direktno iskustvo sa korupcijom

Kada je riječ o obrazovanju, svaki treći ispitanik smatra da su profesori na fakultetima i u višim školama korumpirani, dok 29 procenata anketiranih vjeruje da među zaposlenima u Ministarstvu obrazovanja ima prilično ili veoma mnogo korupcije, što, kako navodi Politika, predstavlja napredak u odnosu na istraživanje koje je provedeno 2015. godine.

Broj građana koji su indirektno imali iskustvo sa korupcijom povećao se sa 20 posto, koliko ih je to izjavilo u anketi 2015, na 25 posto u posljednjem istraživanju u skupu projekta “Prevencija i borba protiv korupcije”.

Kada je riječ o direktnom iskustvu sa korupcijom, taj postotak se sa osam posto iz 2015, povećao na 11 posto u istraživanju od 2018, Tanjug prenosi Politiku.

Izvor: Agencije