Anketa: Polovina Amerikanaca očekuje rat s Iranom

Sjedinjene Američke Države poslale su udarnu grupu brodova na čelu s nosačem aviona u Zaljev (EPA)

Polovina Amerikanaca vjeruje da će Sjedinjene Američke Države ući u rat s Iranom “u narednih nekoliko godina”, zbog sve većih napetosti između dvije zemlje, navodi se u anketi agencija Reuters i Ipsos.

Ako bi Iran prvi napao na američku vojsku, četiri od pet ispitanih osoba vjeruje da bi SAD trebao odgovoriti u cjelosti ili djelomično, pokazalo je istraživanje koje je provedeno u periodu od 17. do 20. maja.

Anketa pokazuje da gotovo polovina Amerikanaca (49 posto) ne odobrava pristup predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u odnosima s Iranom, a 31 posto ih je izrazilo snažno neodobravanje.

Sveukupno, 39 posto odobrava Trumpovu politiku.

Istraživanje je pokazalo da 51 posto odraslih smatra da će SAD i Iran ući u rat u narednih nekoliko godina, što je osam posto više u odnosu na sličnu anketu objavljenu u junu prošle godine.

Poslali nosače aviona u Zaljev

Iako Amerikanci osjećaju veću zabrinutost zbog sigurnosne prijetnje koju Iran predstavlja za SAD nego prije godinu dana, malo ih podržava preventivni napad na iransku vojsku.

Anketa Reutersa i Ipsosa provedena je online na engleskom jeziku širom Sjedinjenih Američkih Država, a prikupljeni su odgovori od 1.007 odraslih, među kojima 377 demokrata i 313 republikanaca, s intervalom pouzdanosti od četiri postotna boda.

Napetosti između Washingtona i Teherana pogoršale su se u maju ove godine, kada je američki predsjednik istaknuo antiiranski stav i nastavio sankcionirati iranski izvoz nafte, godinu dana nakon odluke o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma postignutog s Teheranom.

Sjedinjene Američke Države poslale su udarnu grupu brodova na čelu s nosačem aviona u regiju Zaljeva kao odgovor na obavještajne podatke da Iran možda namjerava ugroziti američke interese, što je Teheran demantirao.

Izvor: Al Jazeera