Anketa: Macronu opala popularnost

Macronu je popularnost opala za 20 posto u roku od godinu dana (EPA)

Gotovo 60 posto Francuza nezadovoljno je politikom šefa francuske države Emmanuela Macrona koji, godinu dana nakon što je izabran za predsjednika, uživa naklonost 43 posto Francuza, pokazuju rezultati najnovije ankete.

Prema u petak objavljenim rezultatima istraživanja koje je za francuski radio RTL i list La Tribune proveo institut BVA, Macronu je popularnost opala za 20 posto u roku od godinu dana, prenosi Tanjug.

Slika Francuske u inostranstvu i ekonomski pokazatelji su oblasti u kojima Francuzi smatraju da je akcija predsjednika Macrona bila pozitivna, dok s druge strane, imaju negativno mišljenje o svemu što se tiče svakodnevnog života građana, navodi RTL.

Poređenje s prethodnicima

Ipak, Macron se bolje kotira među sunarodnjacima u poređenju sa svojim prethodnikom Francoisom Hollandeom, koji je godinu dana po dolasku na vlast bio 27 posto nepopularniji nego na početku mandata.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je, pak, godinu dana nakon što je izabran za predsjednika, bio na gubitku od 25 posto kad je o popularnosti riječ, podsjeća francuski radio.

Izvor: Agencije