Anketa: Građani sumnjaju u opstanak Velike Britanije

Sve su češći zahtjevi za referendum o nezavisnosti Škotske (EPA)

Moguće je da Velika Britanija za 10 godina više neće postojati u sadašnjem obliku, vjeruje polovina njezinih građana prema anketi Ipsos MORI.

Anketa je obuhvatila 1.001 osobu stariju od 18 godina diljem Velike Britanije, prenosi Reuters.

Rezultati referenduma iz 2016. o izlasku Velike Britanije iz Europske unije zategnuli su odnose između Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske jer su Škotska i Sjeverna Irska glasale za ostanak, a Engleska i Wales za izlazak iz EU-a.

Kako se bliži 31. siječnja, najnoviji rok za Brexit, koji je više puta bio odgađan, sve su češći zahtjevi za provedbu referenduma o neovisnosti Škotske, odnosno za ujedinjenje Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije, s Republikom Irskom, samostalnom državom i članicom EU-a.

Škoti su na referendumu 2014. odbacili zahtjev za neovisnost s 55:45.

Raste skepticizam u postojanje unije

Anketa instituta Ipsos MORI pokazala je da polovica ispitanika misli kako Velike Britanije neće više biti za 10 godina, a 2014. tako ih je mislilo 43 posto.

Dalje, samo ih 29 posto vjeruje da će Velika Britanija za 10 godina opstati u sadašnjem obliku, što je pad u odnosu na 45 posto iz ankete provedene 2014.

Sudbina britanskog kraljevstva, koja seže u 1707., kada je potpisan ugovor o parlamentarnoj uniji Engleske i Škotske, neizvjesna je po mišljenju ispitanika jer 42 posto anketiranih vjeruje da će za pet godina Velika Britanija postojati, a 44 posto da neće.

“Britanska je javnost danas još podjeljenija u vezi s budućnošću Ujedinjenog Kraljevstva nego 2014., kada se intenzivno o tome raspravljalo tri mjeseca do referenduma o neovisnosti Škotske”, rekla je Emily Gray iz instituta Ipsos MORI Škotska.

Izvor: Agencije