Anketa: Grabar-Kitarović ispred Milanovića za 2,5 posto

HRT objavio najnovije rezultate istraživanja popularnosti predsjedničkih kandidata (Goran Stanz / Pixsell)

Da je prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj održan prošle sedmice, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 28,9 posto, a kandidat SDP-a Zoran Milanović 26,4 procenata biračke podrške.

Miroslav Škoro sa 17,6 posto i dalje je trećeplasirani, a slijedi ga Mislav Kolakušić, koji je u oktobru sa sedam, sada došao do 12 posto biračke podrške, objavio je HRT najnovije rezultate istraživanja (HRejting), prenosi Tanjug.

Kada se radi o strankama, može se vidjeti da je razlika između vodećeg HDZ-a i drugoplasiranog SDP-a trenutno 2,1 posto. HDZ ovog mjeseca ima 27,5 procenata, a SDP 25,4 posto biračke podrške.

Onaj koji je najviše napredovao ujedno je sa 7,6 posto podrške i trećeplasirani Mislav Kolakušić, prenosi Jutarnji list.

On i Most (sa 5,8 procenta) jedini su koji još prelaze izborni prag, prenosi agencija.

Ispod praga je 13 stranaka, od čega samo dvije trenutno nisu parlamentarne.

Izbori u decembru

Izbori za predsjednika/predsjednicu Hrvatske bit će održani u nedjelju, 22. decembra.

Predsjednik Hrvatske bira se neposredno na izborima, tajnim glasanjem na mandat od pet godina.

Kandidata mogu predlagati registrirane političke stranke te birači pojedinačno ili grupno, a kandidat mora prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača. Pritom svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Ako niko ne osvoji većinu, odnosno više od 50 posto glasova birača koji su glasali, dvije sedmice kasnije, 5. januara održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu dobili najviše glasova.

Izvor: Agencije