Anketa demokrata: Više od pola birača podržava istragu o opozivu Trumpa

Donald Trump
Barack Obama nije imenovao Donalda Trumpa ili nekog drugog američkog zvaničnika (EPA)

Anketa koju su naručili američki demokrati pokazala je da više od polovice potencijalnih birača podupire otvaranje službene istrage koja bi prethodila opozivu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. 

Prema rezultatima ankete koju je naručio Odbor za demokratsku kampanju (DCCC), a proveo CQ Roll Call, američki birači podupiru istragu koja bi prethodila opozivu američkog predsjednika u omjeru 54 prema 43 posto, prenosi Hina.

Rezultati pokazuju i to da više od 50 posto ispitanih birača podupire Trumpov opoziv i njegovo uklanjanje s dužnosti, a 44 posto ih se protivi da postupak ode “tako daleko”.

Tvrtke ALG Research i GBAO Strategies, koje su 26. i 27. rujna provele online istraživanje, anketirale su 1.013 potencijalnih birača na izborima u studenom 2020.

S obzirom na to da se većina demokrata ovaj tjedan izjasnila za istragu, DCCC je “odmah prikupio podatke s terena o tomu kako trenutačno razmišljaju birači”, napisala je predsjednica DCCC-a, Cheri Bustos iz Illinoisa u e-mail poruci upućenoj članovima stranke. 

Pelosi: Trump je izdao zakletvu i nacionalnu sigurnost

Ako su rezultati točni, oni upućuju na to da su informacije po kojima je Trump od predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog zatražio da istraži moguću korupciju u kojoj je sudjelovao i sin bivšega američkog potpredsjednika Joea (Josepha) Bidena, Hunter Biden, odjeknule u javnosti.

Hunter Biden bio je član upravnog odbora u plinskoj kompaniji Burisma u Ukrajini, a Trump je tvrdio da je obitelj Bidena na neprikladan način imala koristi od veza s Kijevom i navodno je izvršio pritisak na Zelenskog da istraži slučaj tijekom telefonskog razgovora, prenio je ranije Tanjug agenciju AP.

Nakon što su prošli vikend objavljene informacije o telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom, dio umjerenih političara ovaj je tjedan predložio pokretanje istrage, a predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi u utorak je i službeno najavila da će ona biti pokrenuta.

Ona je ranije ovoga tjedna objavila da pokreće istragu za opoziv zbog optužbi da je Trump izvršavao pritisak na ukrajinskog predsjednika da istraži “prljavštine” o Joeu Bidenu, izglednom demokratskom kandidatu na predsjedničkim izborima u SAD-u slijedeće godine.

Pelosi je rekla kako je izvješće zviždača pokazalo da je američki predsjednik Donald Trump ugrozio državnu sigurnost i pokušao to prikriti.

Novinarima je kazala da su optužbe da je Trump izvršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Joea Bidena pokazale da je “izdao svoju zakletvu, našu nacionalnu sigurnost i integritet američkih izbora”.

Mediji: Zviždač je zaposlenik CIA-e

Američki mediji su u petak objavili kako je zviždač, čije je izvješće dovelo do istrage za opoziv Trumpa, zaposlenik Središnje obavještajne agencije (CIA) koji je radio u Bijeloj kući.

Taj zviždač je kazao kako su visoki dužnosnici Bijele kuće pokušali sakriti sve detalje telefonskog razgovora između Trumpa i Zelenskog.

Izvješće objavljeno u četvrtak pokazuje da transkripti tog razgovora nisu bili spremljeni u uobičajenom računalnom sustavu, nego u odvojenom, namijenjenom klasificiranim informacijama, prenijeli su mediji.

Bivši ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin u petak je kategorički odbacio Trumpove tvrdnje da je Joe Biden tražio smjenu ukrajinskog tužitelja kako bi zaštitio tvrtku u kojoj je radio Hunter Biden.

Izvor: Agencije