Oglasi

Anketa: Austrijanci protiv širenja EU-a

Čak 73 posto ove evropske zemlje odbija prijem novih država u Evropsku uniju, prioritet zemlje zapadnog Balkana.
Čak 54 posto Austrijanac vjeruje da EU neće moći pronaći zajedničko djelovanjeArhiva

Uoči preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom 1. jula, Austrijanci su se izjasnili protiv daljeg širenja Unije, pokazuju rezultati istraživanja instituta Akonsult.

Čak 73 posto Austrijanaca odbija prijem novih država u EU, a samo 19 posto ima pozitivan stav na dalje širenje, naprimjer na zemlje zapadnog Balkana, pokazuje anketa urađena za Regionalne medije Austrije.

"Pred novo širenje stanovništvo EU-a bi moralo biti uvjereno u korist toga", navela je šefica Akonsulta Kristin Allwinger.

Austrijski državni vrh zalaže se za širenje EU-a na zapadni Balkan i već dugo podržava zemlje regije u pristupnom procesu.

Zvanični Beč je najavio da će dalje približavanje Balkana biti jedan od prioriteta predsjedavanja od 1. jula.

Protiv 'ujedinjenih država Evrope'

Kada je riječ o izbjeglicama, 54 posto vjeruje da EU neće moći pronaći zajedničko djelovanje, a istovremeno 35 posto je uvjereno da će biti jedinstvenog rješenja.

"Ove brojke iznenađuju, pošto trenutno nema nikakvih naznaka za zajedničko rješenje. Iz toga se vidi velika želja za savladavanjem migrantskog problema", dodala je Allwinger.

Ako bi osnivači EU-a, kao što su Njemačka ili Francuska, po uzoru na SAD, osnovali "ujedinjene države Evrope", samo bi 14 posto bilo za pristupanje Austrije, a 78 procenata protiv.

"U osnovi, Austrijanci žele manje EU, nego više", objašnjava Allwinger.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.