Anketa: Amerikanci očekuju nove masovne pucnjave

U augustu ove godine u El Pasu i Daytonu dogodile su se dvije masovne pucnjave (EPA)

Gotovo polovina Amerikanaca očekuje da će se u SAD-u uskoro dogoditi još jedna masovna pucnjava, pokazuju rezultati ankete javnog mišljenja Reutersa i Ipsosa objavljene u petak, samo nekoliko dana nakon smrtonosnih napada u Kaliforniji, Texasu i Ohiju.

Prema anketi provedenoj 7. i 8. augusta, 78% Amerikanaca reklo je kako je vjerovatno da će se još jedan takav napad dogoditi u sljedeća tri mjeseca, a 49% smatra da je to “vrlo vjerovatno”.

Deset posto ispitanika reklo je da nije vjerovatno da će se u sljedeća tri mjeseca dogoditi novi takav napad, dok su ostali rekli da ne znaju.

Anketa je provedena nakon dvije masovne pucnjave ranije u augustu u El Pasu i Daytonu, te one u Gilroyu prošlog mjeseca, u kojoj je poginulo 36 ljudi.

Napadi su uzdrmali zemlju te mnogi pozivaju na strožije zakone o kontroli oružja.

“Stalno ste na oprezu jer nikad ne znate kada će se dogoditi i gdje”, rekla je Suzanne Fink (59), republikanka iz Troutmana u Sjevernoj Karolini.

“Prečesto se događa i ponekad se čini da je riječ o oponašateljima.”

Više od jedne pucnjave dnevno

Masovne pucnjave nisu jasno definirane, ali neprofitna organizacija “Gun Violence Archive” zabilježila je više od 250 takvih incidenata samo u ovoj godini, u prosjeku više od jedne dnevno, u kojima je vatrenim oružjem ubijeno ili ranjeno četvero ili više ljudi.

Nakon masovnih pucnjava u Texasu i Ohiju demokrati te nekoliko kandidata za predsjedničke izbore 2020. kritizirali su predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove rasističke retorike i oštrih imigracijskih politika, koje smatraju odgovornima za nasilje.

Bivši kongresmen iz Texasa i predsjednički kandidat Beto O'Rourke u srijedu je na Twitteru Trumpu poručio da je pucnjava u El Pasu “teroristički čin inspiriranim njegovim rasizmom”.

Kao glavne uzroke masovnih pucnjava u SAD-u ispitanici su navodili rasizam, netrpeljivost, lak pristup vatrenom oružju te mentalne bolesti.

Anketa Reutersa i Ipsosa provedena je posredstvom interneta širom SAD-a.

Prikupljeni su odgovori 1.116 osoba.

Izvor: Agencije