Oglasi

Angelina Jolie: Srebrenica stoji kao neizbrisivo upozorenje

Srebrenica je podsjetnik i da međunarodna zajednica može zajedno djelovati i okončati sukob i zaštititi civile.
Angelina Jolie posjetila je Memorijalni centar u Potočarima prije četiri godineEPA - Arhiva

"Protok vremena ne može umanjiti bol koju osjećaju preživjeli rata u Bosni i Hercegovini i užasa srebreničkog genocida", poručila je glumica i humanitarka Angelina Jolie, koja je svojedobno dolazila u Bosnu i Hercegovinu te posjetila Srebrenicu kako bi odala počast žrtvama.

U poruci navodi kako "nikada nije srela više hrabrijih, dostojanstvenijih i otpornijih žena od Majki Srebrenice, među kojim mnoge i 23 godine nakon genocida još uvijek traže svoje izgubljene sinove i muževe".

"Moje misli i moje srce su danas s njima i sa svim preživjelim u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će ova godišnjica podsjetiti čelnike u Europi i Sjevernoatlantskom Savezu kao cjelini, o važnosti pružanja pomoći BiH na njenom putu ka članstvu u EU i NATO-u, koji će ljudima u BiH dati veće mogućnosti koje zaslužuju, te osigurati zemlju i regiju od budućih nestabilnosti", navela je Jolie u poruci dotavljenoj medijima.

Obnoviti osjećaj odgovornosti

"Srebrenica stoji kao neizbrisivo upozorenje o posljedicama koje nastaju kada propustimo zauzeti stranu nevinih civila ugroženih agresijom. No, također je podsjetnik i da međunarodna zajednica može zajedno djelovati i okončati sukob i zaštititi civile, kao što je NATO s vremenom i učinio u Bosni i Hercegovini", poručila je.

Stoga se nada da će svi, na 23. godišnjicu genocida u Srebrenici, biti "inspirirani da obnove osjećaj odgovornosti prema drugima i povjerenja u sposobnost zajedničkog djelovanja na zaustavljanju genocida i ratnih zločina, te odbrani međunarodnog prava".

"To je u našim rukama i bio bi najbolji način da odamo počast onim koji su pogubljeni u Srebrenici", zaključila je Angelina Jolie.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.