Oglasi

Anesteziolog u Francuskoj optužen za smrt devet ljudi

Frederic Pechier se tereti da je kod pacijenata namjerno uzrokovao zastoj srca kako bi ih herojski vraćao s ruba smrti.
Kolege Frederica Pechiera su zaključile da je bio začuđujuće brz u dijagnosticiranju predoziranja anestetikomEPA - Ilustracija

Anesteziolog u francuskom gradu Besanconu osumnjičen je za trovanje pacijenata tokom operacija s ciljem uzrokovanja zastoja srca, nakon čega bi ih on herojski vraćao s ruba smrti, a tužiteljstvo tvrdi da u devet navrata nije uspio u svom naumu te, da su ljudi umrli.

Istražne sudije pronašle su dokaze koji povezuju ljekara Frederica Pechiera s 24 od 66 sumnjivih incidenata koji su se dogodili tokom hirurških zahvata na klinici gdje je radio, izjavio je u četvrtak novinarima tužitelj u Besanconu Etienne Manteaux, prenijela je Hina.

„Gospodin Pechier pojavljuje se kao zajednički nazivnik za te nesretne i ozbiljne događaje koji su čini se povezani s akutnim sukobom s drugim anesteziolozima ili hirurzima u klinici Saint-Vincent“, rekao je Manteaux.

Dodao je kako je 47-godišnji Pechier osumnjičen za ubrizgavanje smrtonosnih doza kalijevog hlorida ili anestetika u perfuzijske vrećice tokom benignih operacija.

Pechier je negirao bilo kakve zloupotrebe, no tužiteljstvo je zatražilo njegovo zadržavanje u pritvoru do suđenja, gdje bi se mogao suočiti s doživotnom zatvorskom kaznom.

Odbacio odgovornost za krivična djela

„Optužbe se oslanjaju na skup skladnih elemenata“, kazao je Manteaux, priznajući da se slučaj temelji na posrednim dokazima jer liječnik nije bio uhvaćen u činu.

Pechier je bio „sveprisutan“ u oživljavanjima pacijenata nakon sumnjivih otkazivanja srca i njegove kolege su zaključile da je bio začuđujuće brz u dijagnosticiranju predoziranja anestetikom, dodao je tužitelj.

Napominje da je Pechier bio jedini liječnik prisutan tokom svih slučajeva u kojima su pronađeni tragovi otrova ili kada je dijagnosticirano predoziranje.

Incidenti su bili brojniji tokom razdoblja „intenzivnog sukoba“ između Pechiera i njegovih kolega, izvijestio je Manteaux.

Pechier je priznao kako su na klinici počinjena krivična djela, ali je kazao kako nije odgovoran za njih, navodi tužitelj.

Pechierov odvjetnik Randall Schwerdorffer izjavio je novinarima da Pechier odbacuje sve optužbe protiv njega. 

„Pozivamo svakoga da nam pokaže bilo koji dokaz“, poručio je Schwerdorffer.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.