Oglasi

Andrea Nahles prva žena na čelu njemačkog SPD-a

Nakon teškog prošlogodišnjeg izbornog poraza SPD je izabrao prvu predsjednicu na čelu stranke od svog osnivanja.
Andrea Nahles postala je šef partije koja je manjinski partner u koalicionoj vladi kancelarke Angele MerkelEPA

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) dobila je danas prvu predsjednicu u historiji, Andreu Nahles, u nadi da bi ona mogla osvježiti najstariju stranku u zemlji koja je na parlamentarnim izborima u septembru prošle godine pretrpjela težak poraz.

Navodi se da Nahlesova dolazi na čelo SPD-a, 154 godine stare stranke koja je manjinski partner u koalicionoj vladi kancelarke Angele Merkel, nakon što je bivši lider socijademokrata Martin Schulz podnio ostavku zbog najgoreg izbornog rezultata partije još od 1933. godine, navodi Reuters.

Šefica parlamentarne grupe ove partije lijevog centra Andrea Nahles i prije izbora bila je većinski favorit za novog lidera SPD-a.

Najgori rezultat SPD na izborima

Njena konkurencija bila je, kako AP navodi, "neuobičajeno za Njemačku" - Simone Lange, ljevičarski usmjerena gradonačelnica sjevernog grada Flensburga.

SPD je na izborima u septembru ostvarila svoj najlošiji rezultat još od Drugog svjetskog rata, osiguravši samo 20,5 procenata glasova.

Ta stranka je prvobitno imala u planu da bude opoziciona, ali je promijenila kurs nakon što su pregovori Angele Merkel s dvije manje partije propali i odlučila da uđe u "veliku koaliciju" kao mlađi partner.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.