Analiza: Zašto je Trumpov odabir sudije Vrhovnog suda politički riskantan

Donald Trump je pokušao promijeniti fokus javnosti pred izbore 3. novembra sa načina na koji se nosio sa pandemijom COVID-a 19 (EPA)

Piše: Steve Chaggaris

Nominacija nove sutkinje Vrhovnog suda koju je američki predsjednik obznanio u subotu i njegovi komentari u vezi glasačkog integriteta već su značajno promijenili političku diskusiju tokom finalnih sedmica predsjedničke kampanje.

Trump, gotovo sigurno, vjeruje će mu promjena fokusa sa pandemije COVID-a 19 na druga pitanja koja otvaraju političke bitke, popraviti izglede.

Ali postoje dokazi koji sugerišu da insistiranje na ovim spornim temama dok se Amerikanci pripremaju da glasaju 3. novembra možda i neće dovesti do rezultata kojima se on i Republikanci nadaju.

Primjera radi, anketa koju su proveli Washington Post i ABC News u petak, otkriva da samo 38 posto Amerikanaca smatra da bi Trump i sadašnji Senat trebali potvrditi imenovanje nove sutkinje Vrhovnog suda, dok 57 posto njih kaže da bi ovu odluku trebalo ostaviti pobjedniku predstojećih izbora i novom Senatu.

Osim prepirke u vezi tog žuri li Trump da popuni prazninu, Demokrati će se sigurno u diskusiji fokusirati na tri teme: pravo na abortus, zdravstvenu zaštitu i nadolazeći konzervativni imidž suda.

A u vezi sva tri ta pitanja, Trump se suočava s nepovoljnim vjetrovima, prema nedavnim anketama.

Pravo na abortus

Ispunjavajući obećanje svojoj konzervativnoj republikanskoj bazi, očekuje se da će Trumpova kandidatkinja za Vrhovni sud, federalna sutkinja Amy Coney Barrett biti protiv prava na abortus, što ulijeva strah Demokratama koji se boje da bi odluka visokog suda Roe vs Wade koja je uspostavila pravo žene na abortus mogla biti ugrožena ako na sudu na kraju bude konzervativna većina u omjeru 6:3.

Demokrate, od kojih većina podržava reproduktivna prava, daju sve od sebe da ovo postane tema političkih skupova u posljednjih 40 dana kampanje.

Anketa istraživačkog centra Pew iz 2019. je pokazala da 61 posto Amerikanaca vjeruje da bi abortus trebao biti legalan u svim ili u većini slučajeva

„Ovdje smo da štitimo žene, njihova prava na njihovo tijelo, njihovo pravo da biraju“, lider Demokrata u Senatu Chuck Schumer je rekao ove sedmice, dodaju da „će sve propasti“ ako Trump bude u stanju imenovati svoj izbor za Vrhovni sud prije izbora.

Prema anketi istraživačkog centra Pew iz 2019, 61 posto Amerikanaca vjeruje da bi abortus trebao biti legalan u svim ili u većini slučajeva, dok 71 posto ne želi da Roe vs Wade bude oboren, uključujući 50 posto Republikanaca ili onih koji ka tome gravitiraju koji su učestvovali u anketi.

Ankete pokazuju da je Trumpova podrška od žena značajno opala u odnosu na 2016. Privlačenje velike količine pažnje na pitanje od suštinskog značenja za žene, a o kojem on ima suprotan stav od većine njih, siguran je politički rizik.

Osim tog, ispitivač javnog mnijenja za demokratskog predsjedničkog kandidata Joe Bidena stava je da će Roe vs Wade energizirati mlađe birače, grupu koja obično glasa za Demokrate, ali ne izađe na izbore svaki put.

„Ako želite nešto što će zapaliti mlade ljude koji uopće nisu zainteresovani ove godine, to je to“, John Anzalone je kazao za New York Times, a istakao je i da njegovo istraživanje pokazuje da čak i apolitični mladi birači razumiju politiku vezanu za abortus. „Oni znaju za Roe vs. Wade.“

Zdravstvena zaštita

Demokrate, uključujući Bidena, vežu Trumpovu kandidatkinju za poništavanje Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (ACA), pitanje kojim će se sud baviti krajem ove godine.

„Usred najveće krize globalnog zdravstva otkako pamtimo, Donald Trump je na Vrhovnom sudu i pokušava oduzeti zdravstvenu zaštitu desecima miliona porodica“, kazao je Biden prošle sedmice, pokušavajući povezati dva problema s kojima se Trump muči prema nedavnim anekatama: COVID-19 i zdravstvenu zaštitu.

Trump i njegovi savjetnici vide borbu oko nominacije suca Vrhovnog suda kao način da se odvrati pažnja sa pandemije i načina na koji se Trump nosi s njom, koji je izazvao neodobravanje od većine birača.

Ali iako ne znamo kakave će posljedice Trumpov performans tokom pandemije imati na to kako će Amerikanci glasati u novembru, znamo da je zdravstvena zaštita, i Trumpovo i republikansko insistiranje na opozivu ACA-e, bila značajan faktor koji je pomogao Demokratama da preuzmu kontrolu nad američkim Zastupničkim domom 2018.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kritikovao je Trumpa za nošenje sa pandemijom COVID-a 19, koja je usmrtila više od 200.000 građana

Trumpova žurba da imenuje sutkinju Vrhovnog suda daje Demokratama temu koju su uspješno iskoristili prije dvije godine.

ACA će se naći na Vrhovnom sudu u novembru, a Demokrati sada mogu tvrditi da je zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji više Amerikanaca podržava nego obratno, zaista u opasnosti da bude ukinut.

Integritet izbora

Kada spominjemo davanje prednosti Demokratama, čak i neke Trumpove pristalice vjeruju da će predsjednikova nedokazana retorika nazivanja glasanja poštom „demokratskom prevarom“ koja će doprinijeti „namještenim“ izborima, donijeti više lošeg nego dobrog.

Trump je otišao korak dalje ove sedmice, izjavivši da je jedan od razloga zbog kojih pokušava popuniti prazno mjesto u Vrhovnom sudu prije 3. novembra taj što želi da sud bude dostupan u cjelosti da presudi u parnici nakon izbora u koju bi mogao biti uključen.

U rubrici riječ urednika u Wall Street Journalu, koji inače ne kritikuje predsjednika, rečeno je da su ti komentari taktička greška koja daje „Demokratama spremnu liniju napada u saslušanjima o potvrdi imenovanja suca Vrhovnog suda“.

„Demokrate u Senatu će optužiti kandidatkinju gospodina Trumpa da je postavljaju kako bi mu pomogla da ukrade izbore“, pisalo je u ovom listu.

To bi također mogao biti moćan poziv na okupljanje demokratskih birača koji su možda izostali 2016. vjerujući da je Hillary Clinton sigurna pobjednica na osnovu anketa pred izbore.

Mnogo je Republikanaca koji vide dugogodišnju korist u imenovanju još jedne vjerne konzervativke na doživotnu poziciju na sudu.

Ali kratkoročno gledano, dok Trump okuplja svoju bazu, ključne demografske grupe, Demokrate koji nisu glasali 2016, žene, mladi birači, mogli bi biti motivirani da izađu na izbore zahvaljujući političkim pitanjima koje je pokrenuo ovom nominacijom.

Izbori će se održati tek za pet sedmica, ali u ovoj neobičnoj godini pandemije, ljudi veći glasaju u nekoliko država kroz kombinaciju glasanja poštom, u odsustvu i ranog glasanja.

Na izborima koji su već počeli, Republikanci hodaju po tankoj liniji i poduzimaju velike političke rizike, a nama ostaje jedno pitanje: kako borba oko Vrhovnog suda utječe na osjećaje birača prema Trumpu i republikancima, ako uopšte i utječe, dok se bitka intenzivira?

Izvor: Al Jazeera