Analiza: Veći rizik od recesije u Njemačkoj

Proizvodni sektor ovisan o izvozu propada u recesiji zbog trgovinskih sporova i nesigurnosti povezane sa Brexitom (EPA)

Postoji gotovo 60 posto šanse da bi njemačka ekonomija mogla zapasti u recesiju, pokazuje mjesečni indeks koji mjeri zdravlje najveće evropske ekonomije, koji je u četvrtak objavio Institut za makroekonomsku politiku (IMK), prenosi agencija Reuters.

Indeks budućnosti koji je provelo privatno ekonomsko istraživačko tijelo navelo je da je rizik od recesije porastao na 59,4 posto, dok je taj rizik u augustu bio 43 posto. Ovo je najveći stepen rizika od recesije od zimskih mjeseci 2012/2013. godine.

Njemačka ekonomija je oslabila jer njen proizvodni sektor ovisan o izvozu propada u recesiji zbog trgovinskih sporova i nesigurnosti povezane sa britanskim planiranim napuštanje Evropske unije, što je ugušilo potražnju, prenosi Reuters.

Vlast se suočila s pozivima da ubrizgava poticajne pakete u ekonomiju koja se smanjila u drugom tromjesečju.

Postoje bojazni da bi se recesija u proizvodnji mogla proširiti i na druge sektore, što bi naštetilo do sada snažnom tržištu rada koje je podržavalo potrošnju i davalo poticaj ekonomiji.

Gubljenje nade

“Nada da bi domaća potražnja mogla spasiti Njemačku od recesije ubrzano se gubi”, rekao je Sebastian Dullien iz IMK-a. “Ovo povećava pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da dodatno olabavi monetarnu politiku”.

Sa usporavanjem ekonomskog rasta u euro zoni, ECB je gotovo obećao da će najaviti dodatne poticaje nakon sastanka u četvrtak.

Indeks IMK-a, koji mjeri rizik od recesije u tromjesečnom periodu, utemeljen je na lošim ekonomskim podacima kao što su pad industrijskih narudžbi i industrijske proizvodnje, kao i sve manjim brojem otvorenih radnih mjesta i sumornim poslovnim osjećajem.

Također je uzeo u obzir rizike kao što su Brexit bez sporazuma i slabosti u njemačkom automobilskom sektoru pogođenim striktnijim pravilima o ispušnim plinovima i skupim prelaskom na električne automobile.

Kiel institut za svjetsku ekonomiju (IfW) u srijedu je objavio da očekuje da će se ekonomija smanjiti za 0,3 posto u trećem tromjesečju, što do predstavljalo tehničku recesiju.

Izvor: Agencije