Analiza: Dodik je proruski populist koji igra opasnu igru za Kremlj

Dodik se nalazi pod sankcijama SAD-a (Fena)

Zapadni saveznici Bosne i Hercegovine moraju biti svjesni da njihov utjecaj u toj državi i široj regiji polako slabi, piše Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu iz Washingtona, a u tekstu koji je objavio internetski magazin The Hill, prenosi Fena.

“Nakon što su vodeću poziciju predali Evropskoj uniji, SAD je dozvolio silama kao što su Kina i Rusija da se bore za utjecaj u jugoistočnoj Evropi. Kina i Rusija mogu u novoj demokratiji, kakva je u Bosni i Hercegovini, svoj utjecaj na ekonomiju i sigurnost provoditi bez mnogo protivljenja Zapada”, istične ona u autorskom tekstu objavljenom povodom 26. godišnjice referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ona spominje kineski razvojni projekt “Put i pojas” i iznosi činjenicu da su u regiji povećane investicije iz te države iako su često snažno podržane državnim subvencijama.

“Jačajući svoj utjecaj na države koje teže ka EU-u, kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija, Kina pokušava dobiti mjesto za EU-stolom”, ističe ona.

Vojni utjecaj Rusije

Dok Kina stvara ekonomski utjecaj, Rusija se okrenula vojnom. Uplitanje Moskve u izbore nije ograničeno samo na SAD, Ukrajinu ili Siriju.

“Kremlj igra veoma opasnu igru kroz ulogu proruskog populista Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta, RS-a”, piše u tekstu.

Dodik, kako je navedeno u tekstu, “negator genocida koji se nalazi pod sankcijama SAD-a”, uspostavio je posebne odnose s Kremljom. Delkić spominje i kupovinu dugih cijevi za policiju RS-a i podsjeća da su se ruski dobrovoljci borili na strani RS-a tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ona ističe da je u Državnoj odbrambenoj strategiji SAD-a zaključeno da su Kina i Rusija glavni izazovi za sigurnost i interese SAD-a.

“Nigdje to nije više vidljivo nego u Bosni i Hercegovini, gdje je brz i strateški snažan odgovor SAD-a imperativ. Kao što je rekao senator John McCain, ako ignorišemo tu regiju, činimo to na svoju štetu”, navela je Delkić.

Izvor: Agencije