Analiza Deutsche Wellea: Trump u Siriji potučen na svim frontovima

Ni saveznicima više nije jasno šta Trump radi (EPA)

Američki partneri zbunjeni su postupcima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi sa Sirijom gdje jača uticaj Rusije i Irana, piše u analizi Deutsche Welle, čiji sagovornici ocjenjuju da šef Bijele kuće nema strategiju za Siriju, prenosi Tanjug.

Trump je najprije povukao trupe iz Sirije i omogućio tursku ofanzivu, da bi zatim prijetio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu sa kojim sa potom dogovorio.

Trump se, ocjenjuje DW, ponaša nonšalantno kada se pomene situacija na sjeveru Sirije. U četvrtak je uporedio borbe turske vojske i kurdskih trupa sa dječijom svađom.

“Ponekad morate da ih pustite da se malo biju, a onda ih razdvojite”, rekao je Trump pred fanovima u Teksasu.

Od početka turske invazije poginulo je gotovo 500 ljudi, među njima blizu 100 civila, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava. Drugi izvori tvrde da je skoro 300.000 ljudi moralo da napusti svoje kuće. UNICEF vjeruje da je ugroženo snabdijevanje vodom za 400.000 ljudi. Ali Trump govori o “dječijoj svađi“, navodi DW.

Trump prijetio Turskoj sankcijama

Prije samo dvije sedmice je Trump naredio povlačenje američkih trupa sa sjevera Sirije, što je utrlo put turskoj ofanzivi. I to iako su Kurdi bili najvjerniji američki saveznik u borbi protiv Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL).

Pa ipak, nedugo pošto je turska vojska otpočela napad, Trump je prijetio Erdoganu sankcijama i totalnim uništenjem ekonomije. A sada je odustao od sankcija, jer je njegov potpredsjednik Mike Pence u Ankari ispregovarao petodnevni prekid vatre.

“To je navodno rješenje problema koji je sam izazvao”, kaže za DW Frances Brawn iz Fondacije Cernegie.

Ona dodaje da ni saveznicima više nije jasno šta Trump radi.

“Prijeti sankcijama Turskoj zbog ofanzive za koju su u Ankari mislili da imaju zeleno svjetlo VWashingtona”, kaže ona.

Bez konsultacije vojnih stručnjaka

U političkim krugovima se priča da Trump uopšte nije konsultovao vojne stručnjake prije nego što je povukao američke trupe iz Sirije.

Stručnjaci su saglasni da je ogromna šteta već učinjena. Trump je sa jedne strane ostavio Kurde na cjedilu, a sa druge Erdogana u jednom pismu pozvao da se “ne pravi važan“ i da “ne bude budala“.

“Protivnici SAD često govore da je naša zemlja nepouzdan partner. Sada smo to sami dokazali”, kaže Frences Braown.

Trumpova administracija je ranije donijela strategiju za Siriju koja je imala tri važna cilja – pobijediti ISIL, smanjiti uticaj Irana i izboriti se za promjene režima u Damasku povoljne po SAD, podsjeća DW.

U petak je u Washington Postu osvanuo članak vođe republikanskih senatora Mitcha McConnella koji je povlačenje američkih trupa iz Sirije nazvao “teškom strateškom greškom”. Time se, napisao je McConnell, jačaju neprijatelji i slabe partneri SAD-a.

Ankara želi „sigurnosnu zonu“

To su neobično oštre kritike na račun Trumpa i to iz sopstvenih redova. McConnell je tražio da američki vojnici ostanu u Siriji.

“Američki ratovi su beskrajni jedino ako Amerika odbija da pobijedi”.

Nejasno je šta će se desiti nakon što se u utorak okonča petodnevni prekid vatre. Erdoganov režim tu pauzu razumije samo kao priliku da se kurdski “teroristi” sasvim povuku iz pojasa širokog 440 i dubokog 32 kilometra.

Na tom prostoru Ankara želi takozvanu sigurnosnu zonu u koju bi naselila milione sirijskih izbjeglica koje su sada u Turskoj.

U utorak se Erdogan sastaje sa ruskim predsjednikom Putinom, a stručnjaci i tu prepoznaju Trumpov poraz, ocjenjujući da je ruska pozicija u Siriji sve jača.

Izvor: Agencije