Oglasi

Analitičari upozoravaju na opasnost Bitcoina

Gornji dom američkog Kongresa razmatra moguću opasnost kriptovalute po američku ekonomiju.
Vrijednost virtualne valute vrtoglavo rasteReuters

Ekonomski analitičari upozoravaju na to da bi uvođenje bitcoina, virtuelne elektronske valute, u realan sektor ekonomije bilo veoma opasno. 

Rudarska kompanija iz Kanade odlučila je da isplati svoje partnere koji se bave geološkim istraživanjima bitcoinom - elektronskim novcem.

Bitcoin je virtuelna valuta, koja nema realno pokriće. Ovaj pojam pojavio se 2008. godine. Porijeklo naziva vitruelnog novca potiče iz engleskog jezika bit  – jedinica informacije i coin – valuta.

Karakteristika elektronske valute je u tome što ne postoji centar iz kojeg se njome upravlja, jer sistem elektronskog novca radi autonomno.

On se potčinjava određenim algoritmima i ne odražava stanje ekonomije bilo koje države, jer se smatra međunarodnom monetom. Bitcoin su stvorili programeri, takozvani cyberanarhisti i oni koji vjeruju u budućnost ove valute.

Ekonomisti primjećuju da je u posljednje vrijeme virtuelna valuta počela da poskupljuje. Sredinom oktobra jedan bitcoin iznosio je 150 dolara, a ovih dana vrijednost se "popela" na čak 390 dolara, navode agencije.

Zatvorena internetska prodavnica

Ovaj brzi rast vrijednosti bitcoina zabrinuo je Senat SAD-a. Gornji dom Kongresa će razmotriti moguću opasnost od bitcoina po američku ekonomiju.

Glavni problem kriptovaluta, sa tačke gledišta nacionalnih regulatora, jeste u tome što ne postoji nikakva kontrola toka ovakvog novca. Sve to čini elektronsku valutu veoma pogodnim sredstvom za finansiranje širokog spektra nelegalnih aktivnosti.

Tako je u SAD-u zatvorena jedna od najvećih internetskih prodavnica koja je prodavala robu koja je zvanično zabranjena. Portal je vremenom postao najveći prodavac narkotika putem interneta.

Pojedinci su prodavali više od 500 vidova opijata. Osnovna valuta plaćanja bio je bitcoin, koji je svim učesnicima virtuelne kupovine osiguravao anonimnost.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.