Analitičari predviđaju još jedan loš kvartal za Apple

Da li će Tim Cook ponovno morati slati posebna pisma akcionarima znat će se 30. aprila (EPA)

Analitičari iz OTR Globala i Wall Streeta predviđaju da će kompanija Apple imati loš i drugi fiskalni kvartal, poslije velikog iznenađenja kada je početkom godine stigla vijest da je u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika opala prodaja mobilnih telefona te kompanije, a time i prihodi.

Apple je tada, umjesto očekivanih 89 do 93 milijarde dolara, zaradio “samo” 84 milijarde dolara, što je rezultiralo i padom vrijednosti akcija te kompanije za devet posto, navodi portal SeeBiz.

Analitičari predviđaju da će Apple na tržište ponovo isporučiti manji broj iPhonea, ali nisu saglasni u vezi njihovog broja.

OTG Global prognozira isporuku između 37 i 42 miliona iPhonea tokom drugog fiskalnog kvartala, dok je Wall Street optimističniji i predviđa isporuku 40 do 45 miliona aparata, prenosi Tanjug.

Prikrivanje brojki

Apple je uveo praksu da više ne objavljuje broj isporučenih mobilnih telefona, već samo prihode od njihove prodaje, a razlog je očigledan – sve manje prodanih iPhonea.

Manju prodaju, međutim, djelomično rješavaju više cijene, tako da Apple prognozira da će u drugom fiskalnom kvartalu zaraditi između 55 i 58 milijardi dolara, uz maržu od 37 do 38 posto.

Da li će glavni izvršni direktor Applea Tim Cook ponovno morati slati posebna pisma akcionarima, kao što je to morao poslije prazničnog pada prihoda, znat će se 30. aprila, kada kompanija objavi i službeni izvještaj u vezi s ostvarenim prihodima tokom drugog fiskalnog kvartala, navodi SeeBiz.

Izvor: Agencije