Analitičari: Informacije koje mogu ugroziti diplomatiju Emirata

Ambasador UAE-a u SAD-u Americi Yousef al-Otaiba izražava dobrodošlicu osoblju bivšeg američkog ministra odbrane Roberta Gatesa u Abu Dhabiju 2010. godine (AP)

Analitičari kažu da bi najnoviji e-mailovi koji su procurili sa računa na Hotmailu koji pripada ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata u Washingtonu Yousefu al-Otaibi mogli ugroziti diplomatiju Emirata i pogoršati odnose u regiji.

“Ako se dokaže da su procurjeli e-mailovi autentični, mogli bi postati izvor stresa za UAE”, kaže za Al Jazeeru Khalil Jahshan, izvršni direktor neprofitne istraživačke organizacije Arab Center Washington DC.

Hakeri su u subotu pustili, kako tvrde, prvi u nizu e-mailova iz Otaibinog inboxa. Procurjele informacije su otkrile snažnu vezu između UAE-a i ekspertskih organizacija blisko povezanih s Izraelom, kao i nastojanja Emirata da naruše ugled Katara i Kuvajta, zatim uključenost Emirata u neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj te borbu Emirata protiv islamističkih pokreta, posebno Hamasa i Muslimanske braće.

U razgovoru za Al Jazeeru, pravni stručnjak Mahmoud Refaat je rekao da procurjeli e-mailovi služe kao živi dokaz onoga što je opisao kao “gnusne zločine Emirata” u regiji. “UAE je uništio cijele populacije, uključujući libijski i jemenski narod, pod parolom borbe protiv Muslimanske braće”, kaže Refaat.

Ugroženo Zaljevsko vijeće za saradnju

Neki od e-mailova sadrže detaljan plan sastanka, zakazanog kasnije ovog mjeseca, između zvaničnika Vlade Emirata i predstavnika Fondacije za odbranu i demokratije, proizraelske ekspertske organizacije. Dnevni red sastanka uključuje zajedničku procjenu promjena do kojih je došlo u Saudijskoj Arabiji i predlaže plan za podršku saudijske stabilnosti i novog smjera njene politike.

Na dnevnom redu sastanka je i revizija internih saudijskih politika, domaćih izazova s kojima se suočava saudijsko vodstvo, vanjske politike i uloge kraljevstva u oduzimanju legitimiteta “džihadu” raširenom po svijetu.

Dnevni red sastanka fokusiran na Saudijsku Arabiju, prema mišljenju dopisnika Al Jazeere iz Washingtona, i činjenica da je UAE dopustio sebi da procjenjuje saudijsku ulogu u regiji, ukazuje na to da UAE pokušava postati glavni saveznik i “desna ruka” SAD-a na Bliskom istoku, zamijenivši Saudijsku Arabiju.

U komentaru na novootkrivene informacije o nastojanjima Emirata da naruše ugled Kuvajta i Katara, kuvajtski pisac i politički analitičar Mohammed al-Dosari je rekao da bi takva nastojanja mogla dovesti do raspada Zaljevskog vijeća za saradnju.

“GCC prolazi kroz period konfuzije uzrokovan medijskim lažima, a jedina žrtva je zaljevski narod”, kaže Dosari za Al Jazeeru.

Otaiba je govorio o izazovima s kojima se suočava regija na forumu koji je organizirao Centar za strateške i internacionalne studije u Washingtonu u januaru 2016. godine, rekavši da Emirati vode rat protiv takozvanih ekstremističkih pokreta u mnogim državama. On je predstavio Emirate kao nadu za Bliski istok na kojem vladaju mir, stabilnost i mogućnosti.

Detaljne prepiske Emirata i SAD-a

U e-mailovima koji su procurili u javnost u subotu također su sadržane detaljne prepiske između Emirata i SAD-a koje su imale za cilj spriječiti sastanak islamskog pokreta otpora Hamasa u katarskoj prijestolnici Dohi.

Jedna ključna ličnost spomenuta u online prepisci je Robert Gates, bivši američki ministar odbrane. Gates, prema riječima Mohameda Cherkaouija, profesora na Fakultetu za analizu i razrješenje konflikata na Univerzitetu “George Mason” u Virginiji, postao je ključna ličnost u oblasti odnosa s javnošću između UAE-a i SAD-a.

“Tu je i niz drugih pojedinaca koji su uključeni i ako se njihov identitet otkrije, to će ugroziti diplomatiju Emirata”, kaže Cherkaoui za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera