Ana Brnabić: Država će zaštititi pravni poredak

Nezadovoljni građani Srbije protestuju zbog ponovne najave uvođenja restriktivnih mjera i policijskog sata (Al Jazeera)

Premijerka Srbije Ana Brnabić je povodom velikog protesta u Beogradu poručila kako najoštrije osuđuje vandalizam poličara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju sa najtežim udarom virusa COVID-19 od početka pandemije.

“Pošto nisu mogli u Skupštinu da uđu na izborima, ponovo su pokazali svoje pravo nasilničko lice pokušavajući da steknu političke poene na najvećoj krizi na planeti od Drugog svetskog rata”, navela je Brnabić u pisanoj izjavi.

Kako prenosi Tanjug, Brnabić je istakla da broj novozaraženih u svijetu svakog dana raste, zbog čega je važno da svi budu jedinstveni i pruže neophodnu podršku zdravstvenim radnicima koji se, kaže, predano bore za svaki život u Srbiji.

“Država i sve njene institucije zaštitiće pravni poredak, kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji”, poručila je Brnabić.

Protest nezadovoljnih građana

Protest je potaknut najavom ponovnog uvođenja restriktivnih mjera i policijskog sata zbog novog vala korona virusa, a počeo je malo nakon obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je te mjere i najavio.

Tokom protesta je u nekoliko navrata došlo do sukoba građana i policije.

Tanjug javlja da policajce koji su sišli na ulicu ispred skupštine demonstranti gađaju kamenicama i flašama. Osim toga, počeli su i da lome saobraćajne znakove ispred skupštine, nakon što je policija krenula da ih razbije, koristeći suzavac.

Izvor: Agencije