Brnabić i Zaev otvorili integrirani prelaz na granici Srbije i S. Makedonije

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u zvaničnoj posjeti Skoplju (Tanjug)

Otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce kruna je prijateljstva Srbije i Severne Makedonije i veliki korak na zajedničkom putu dve države ka Evropskoj uniji, poručio je u ponedeljak premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, nakon što je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić otvorio zajednički prelaz.

Zaev je naveo da će zajednička granična kontrola doneti godišnje uštede od osam miliona evra.

Premijerka Srbije je kazala da je otvaranje integrisanog graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije novi početak za ekonomsku saradnju u regionu Zapadnog Balkana, koja je u ovom trenutku pred izazovima, budući da je Vlada Kosova uvođenjem 100-postotnih taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine suspendovala CEFTA sporazum.

Auto-putevima povezani Atina i Brisel

Ona je istakla da je to prvi takav prelaz u ovom delu Evrope te da će Srbija dati sve od sebe da ovakvi zajednički prelazi postanu relanost na što većem broju granica.

Makedonski premijer je rekao da je nedavno obeležana pobeda Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Brnabić otvaranjem Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

“To je veoma značajan infrastrukturni poduhvat i auto-putevima su povezani Atina i Brisel”, kazao je Zaev, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, Severna Makedonija i Srbija uspostavljaju zajedničku kontrolu prelazaka putnika i robe te da, pored završetka značajne putne infrastrukture, integrisani granični prelaz predstavlja poslednju fazu u unapređivanju uslova za razmenu robe.

Podsetio je da je prošle godine na Tabanovcima prošlo oko 200.000 transportnih vozila te naveo da se ove godine očekuje povećanje od 30 odsto, odnosno 260.000 kamiona.

Uspostavljanjem integrisanog prelaza Preševo-Tabanovce, kaže Zaev, biće ubrzan protok robe i ljudi, čekanje na granici će se smanjiti za pola, a biće skraćeno i vreme za carinske postupke.

Razmjena prešla milijardu eura

Naveo je da je predviđeno međusobno priznavanje sertifikata carinskih agencija, čime će se smanjiti mogućnost za prevare na granici, a biće poboljšana bezbednost.

Zaev je kazao da će, uz digitalizaciju, ušteda za privrednike biti godišnje osam miliona evra.

Brnabić je istakla da je prošla godina prva u kojoj je spoljnotrgovinska razmena roba i usluga Srbije i Severne Makedonije prešla milijardu evra te da je spoljnotrgovinska razmena roba bila 856 miliona evra, a u sektoru usluga blizu 200 miliona evra.

Otvaranje zajedničkog graničnog prelaza biće još jedan podsticaj da se takav rezultat dodatno unapredi, možda do 12 odsto u narednim godinama, istakla je Brnabić.

Ona je naglasila da je za pravi novi početak potrebna politička hrabrost i vizija, da je potrebno da se gleda u budućnost, a ne da se stavi fokus na kratkovide, populističke politike.

“Da se fokusiramo na interese građana i privrede, da idemo u pravcu koji obeležava današnji dan, veće i bliže saradnje, uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, elektronske razmene dokumenata, u odnosu na ono što smo imali od novembra, uspostavljanje blokada i barijera”, istakla je Brnabić.

Početak nove regionalne saradnje

Politički je pametno da se povezujemo, a ne da jedni druge blokriamo, poručila je ona i dodala da se zato se nada da će ovo biti početak nove regionalne saradnje, uz poruku Kosovu da još jednom razmisli da li je izolacija ili samoizolacija najbolji način da se obezbedi bolji kvalitet života građana i budućnost u regionu.

“Ili su ovakve inicijative, ustvari, odgovor na to što, pre svega, mladi traže od nas da bi ostali u ovom regionu”, ukazala je premijerka Srbije.

Podsetila je da se upravo navršilo dve godine od dogovora u pet tačaka između predsednika Srbije Vučića i makedonskog premijera Zaeva, a rezultat jedne od tih tačaka je upravo otvaranje integrisanog prelaza.

Otvaranjem zajedničkog prelaza, Brnabić je započela zvaničnu posetu Severnoj Makedoniji.

Izvor: Agencije