Oglasi

Amsterdam bi mogao dobiti prvu džamiju sa zvučnikom za ezan

Imam džamije rekao je da vjeruje da bi time islam bio na najljepši način predstavljen u tom holandskom gradu.
Muslimanski poziv na molitvu u Holandiji ima isti status prema zakonu kao i crkvena zvonaReuters - Ilustracija

Holandski grad Amsterdam uskoro bi mogao dobiti i prvu džamiju u kojoj će se ezan, poziv na molitvu, puštati preko zvučnika.

Uprava džamije Blauwe u kvartu Nieuw West izrazila je želju da ta bogomolja bude prva u holandskoj prijestonici koja će vjernike na džuma-namaz, sedmičnu molitvu petkom, pozivati preko zvučnika, objašnjava Anadolija.

Imam džamije Yassin Elforkani u izjavi za medije rekao je kako vjeruje da bi time na najljepši način predstavili islam u Amsterdamu.

Rukovodstvo džamije 20. oktobra održat će sastanak o tom pitanju s lokalnim vlastima, nakon čega će biti poznato hoće li se ta inicijativa moći realizirati.

Ideja je već sada naišla na oštre kritike i komentare u holandskoj javnosti, posebno na društvenim mrežama, a najglasniji su iz radikalno desničarske i euroskeptične holandske Slobodarske stranke, koju predvodi Geert Wilders.

'Objasniti ljudima islamske vrijednosti'

Elforkani je rekao da je donekle i očekivao kritike, napominjući da njihov cilj nije bio bilo koga isprovocirati i uvrijediti.

"Samo želimo ljudima dodatno objasniti islamsku tradiciju i vrijednosti", rekao je imam.

"Ljudi često povezuju riječi 'Allahu ekber' s nasiljem i problemima, najviše zbog međunarodnog terorizma, ali mnogi posjetioci naše džamije te riječi doživljavaju kao pomoć u meditaciji. Ezan može doprinijeti tome da se islam u Holandiji konačno shvati i prihvati kao nešto normalno", dodao je.

Muslimanski poziv na molitvu u Holandiji ima isti status prema zakonu kao i crkvena zvona, ali gradska vijeća ipak imaju ovlasti da utvrde moguća ograničenja.

U Leerdamu, naprimjer, lokalnoj džamiji dozvoljeno je da ezan za džuma-namaz pušta preko zvučnika.

Ipak, pozivanje na molitvu svakog dana, kao u džamiji Ulu u Utrechtu, izuzetno je rijetka praksa u toj zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.