‘Amnesty’: U protestima u Iranu najmanje 208 žrtava

Stručnjaci su naveli da su najmanje 304 osobe stradale na protestima, pozivajući se na 'vjerodostojne izvore' (EPA)

Vjeruje se da je u intervenciji snaga sigurnosti Irana tokom protesta u toj zemlji, pokrenutih zbog povećanja cijene goriva, ubijeno najmanje 208 ljudi, novi su podaci Amnesty Internationala.

U izjavi u ponedjeljak, grupa za ljudska prava iz Londona objavila je da je „alarmantna“ statistika bazirana na „kredibilnim izvještajima“ koje je primila, dodajući da je ukupan bilans vjerovatno još gori.

Amnesty tvrdi da su zabilježeni deseci žrtava u gradu Shahriar u provinciji Teheran, ali nije mogla ponuditi lokacije u ostalim dijelovima države na kojima su zabilježeni smrtni slučajevi.

„Masovna upotreba smrtonosne sile bio je instrument gušenja protesta“, rekla je za Al Jazeeru Raha Bahreini, istražiteljka Amnestyja za Iran.

„Eskalacija upotrebe sile evidentna je iz podatka da je u demonstrante pucano iz blizine. Na njih je otvarana vatra i iz helikoptera i sa krovova zgrada“, dodala je.

Iran, koji nije dao podatke o žrtvama, ranije je odbacio Amnestyjeve brojke.

Demonstracije u Iranu počele su sredinom novembra, nakon iznenadne odluke vlasti da podignu cijenu goriva, u sklopu mjera za ublažavanje američkih sankcija.

‘Utvrditi odgovornost za krvoproliće’

Tim potezom cijena goriva podignuta je za najmanje 50 posto.

Iran je demonstracije opisao „vrlo opasnom urotom“ od strane njegovih neprijatelja.

Prema riječima jednog zvaničnika, vlasti su uhapsile oko 7.000 ljudi.

Kako navodi AI, porodicama žrtava je zaprijećeno da ne govore za medije, niti da organiziraju ukope.

Grupa je pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne da se utvrdi odgovornost za krvoproliće.

Omid Memarian, zamjenik direktora Centra za ljudska prava u Iranu, sa sjedištem u SAD-u, pozvao je Teheran da dozvoli Javaidu Rehmanu, specijalnom izvjestitelju UN-a za ljudska prava u Iranu, da uđe u zemlju i „istraži zločine“.

U odgovoru, Stalna misija Irana u Ujedinjenim nacijama u Ženevi Al Jazeeri je poslala saopštenje u kojem je navela da „ima dobre razloge da sumnja u kredibilitet izvještaja Amnestyja“.

„Iran u potpunosti poštuje prava na mirna okupljanja“.

Izvor: Al Jazeera