Amnesty traži oslobađanje jednog od katalonskih čelnika

Osim Jordija Sancheza, u oktobru je uhapšen i vođa građanske grupe Omnium Cultural Jordi Cuixart (EPA)

Nevladina organizacija Amnesty International zatražila je momentalno oslobođenje Jordija Sancheza, jednog od katalonskih čelnika, ocijenivši da je njegovo pritvaranje bez optužbe “pretjerano”, prenosi Guardian.

Sanchez je prije hapšenja obavljao dužnost predsjednika stranke Katalonski narodni skup, koja se zalaže za nezavisnost te pokrajine od Španije.

Osim Sancheza, sredinom oktobra uhapšen je i Jordi Cuixart, vođa građanske grupe Omnium Cultural, u okviru istrage o referendumu o nezavisnosti Katalonije, koju provodi centralna vlada u Madridu.

Španski sudija Pablo Llarena rekao je da neće dozvoliti da Sanchez bude pušten na slobodu, jer postoji rizik da bi ponovo mogao podsticati jednoglasno proglašenje katalonske nezavisnosti.

Sudija ‘povećao nepravdu’

Direktorica Ai-ja za Evropu Gauri van Gulik rekla je da je sudija Llarena imao priliku pustiti Sancheza na slobodu, ali je odabrao da pojača već postojeću nepravdu.

“Produženje uvjetnog pritvora Sanchezu preveliko je i neproporcionalno ograničenje njegovih prava na slobodu izražavanja i miran skup. Iako sazivanje protesta u cilju ometanja legitimne policijske akcije može biti viđeno kao kršenje javnog reda i mira, ne može se tumačiti kao pobuna”, rekla je Van Gulik, prenosi Guardian.

Katalonski Parlament proglasio je nezavisnost 27. oktobra, na osnovu pozitivnog ishoda referenduma održanog 1. oktobra, a Vlada  Španije zatim je raspustila lokalnu vlast i raspisala prijevremene regionalne izbore.

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu, sa 70 od 135 mjesta u parlamentu.

Izvor: Agencije