Amnesty: Razračunati se sa čelnicima koji ohrabruju mržnju prema islamu

'Napad je bolan podsjetnik na posljedice ostavljanja politike mržnje i demonizacije bez ikakve kontrole', upozorava AI (EPA)

Strašni napadi na dvije džamije u Christchurchu, na Novom Zelandu, odlučujući su trenutak za obračun sa čelnicima širom svijeta koji su ohrabrivali ili zatvarali oči pred islamofobijom, navodi se u saopćenju Amnesty Internationala.

Organizacija u svom saopćenju dodaje da je taj napad bolan podsjetnik na posljedice ostavljanja politike mržnje i demonizacije bez ikakve kontrole. Ističe da je “politika demonizacije” koštala života 50 ljudi. 

Amnesty International pozvao je svjetske čelnike da se suprotstave ideologiji nadmoći bijelaca, za koju kaže da je ispunjena mržnjom. 

Jedan od najmračnijih dana

Također je izrazio šokiranost i tugu zbog napada nadahnutog razarajućom mržnjom i rasizmom prema ženama, djeci i muškarcima na Novom Zelandu, stoga smatra da je to “jedan od najmračnijih dana u novozelandskoj historiji”.   

U novozelandskom gradu Christchurchu u petak je izveden teroristički napad vatrenim oružjem na džamije Al Noor i Linwood u kojem je poginulo 50 osoba, a više desetaka ranjeno.

Izvor: Agencije