Oglasi

Amnesty prekida rad u Indiji nakon blokade računa

Aktivnosti se prekidaju zbog neprekidnog 'lova na vještice' indijske hinduističke nacionalističke vlade, tvrde iz grupe.
Amnesty je u Indiji u posljednje vrijeme pozivao i na odgovornost policije u DelhijuEPA

Amnesty International India saopćio je da će obustaviti rad u toj zemlji, zbog "neprekidnog lova na vještice" indijske hinduističke nacionalističke vlade.

Grupa za ljudska prava navela je da je vlada premijera Narendre Modija zamrzla račune njenog indijskog ureda, prisilivši je da otpusti uposlenike i zaustavi kampanju i istraživanja u toj azijskoj državi.

"Kontinuirani pritisci na Amnesty International India tokom posljednje dvije godine i zamrzavanje bankovnih računa nisu slučajni", rekao je Avinash Kumar, izvršni direktor Amnesty International India, u izjavi od utorka.

'Teška kršenja ljudskih prava'

"Stalno uznemiravanje od državnih agencija rezultat je naših nedvosmislenih poziva na transparentnost u vladi, u novije vrijeme i na odgovornost policije u Delhiju, kao i Vladi Indije u vezi s teškim kršenjima ljudskih prava u neredima u Delhiju i Džamuu i Kašmiru", dodao je.

Indijska vlada nije komentirala navode.

Al Jazeera je pokušala kontaktirati glasnogovornike vladajuće Bharatiya Janata partije (BJP), ali nije dobila odgovor do objave teksta.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.