Oglasi

Amnesty: Izrael šalje zastrašujuću poruku zabranom Al Jazeere

Odluka Izraela da zabrani rad Al Jazeere u Jerusalemu je drzak napad na medijske slobode, tvrdi Amnesty International.
Al Jazeera osuđuje ovu odluku države koja tvrdi da je jedina demokratska država na Bliskom istoku“, navodi se u saopštenju medijske mrežeAl Jazeera

Odluka Izraela da zabrani rad Al Jazeere u Jerusalemu šalje „zastrašujuću poruku da izraelske vlasti ne tolerišu kritičko izvještavanje“, saopštio je Amnesty International.

„Ovo je drzak napad na medijske slobode u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama“, rekla je Magdalena Mughrabi, zamjenica direktora Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Kritike dolaze nakon što je ministar komunikacija Izraela Ayoub Kara predložio zatvaranje ureda Al Jazeere u Jerusalemu te ukidanje dozvola novinarima Al Jazeere English i Arabic.

„Al Jazeera osuđuje ovu odluku države koja tvrdi da je jedina demokratska država na Bliskom istoku“, navodi se u saopštenju medijske mreže.

Amnesty je saopštio da se Izrael „pridružuje nizu drugih država u regionu, među kojima je Saudijska Arabija, a koje su zahtijevale zatvaranje kanala dok traje spor između zaljevskih država i Katara.“

'Neprihvatljivi napad'

Kriza u Zaljevu počela je 5. juna kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli veze s Katarom, optužujući tu državu da podržava ''terorizam“. Katar odlučno negira te navode i smatra ih neutemeljenim.

Grupa koju predvodi Saudijska Arabija izdala je listu zahtjeva od 13 tačaka, među kojima je i zahtjev za zatvaranje Al Jazeere.

Katar je odbacio ovu listu, a organizacije za zaštitu ljudskih prava su nazvale zahtjev za zatvaranje Al Jazeere „neprihvatljivim napadom“.

Amnesty je pozvao Izrael da zaustavi pokušaj ušutkivanja medija.

„Svi novinari trebaju slobodno obavljati svoj posao bez uznemiravanja ili zastrašivanja“, kažu u ovoj organizaciji.

Dodaju da je potez Izraela „represivni udar na slobodu izražavanja“.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.