Oglasi

Amnesty International: Sudanska policija ubila 37 demonstranata

Protesti su počeli u srijedu, a pretvorili su se u izraz opšteg nezadovoljstva al-Bashirovom vladavinom.
Sudanska vojska je nakon višemjesečnih protesta svrgnula predsjednika Omara al-BashiraAP- arhiva

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International saopštila je da ima vjerodostojne izveštaje da je sudanska policija ubila 37 demonstranata u sukobima na protestima koji su prošle sedmice izbili širom zemlje, prenijela je Beta.

Organizacija sa sjedištem u Londonu navela je da je korištenje smrtonosnog oružja protiv nenaoružanih demonstranata "krajnje zabrinjavajuće", ako se ima u vidu da su za danas planirani novi protesti.

Danas novi val protesta

Koalicija nezavisnih sudanskih sindikata pozvala je građane da danas odu do predsjedničke palate u Khartoumu i predaju zahtjev da dugogodišnji autokrata Omar al-Bashir napusti vlast.

Dvije od nekoliko najvećih političkih partija u Sudanu pozvale su pristalice da učestvuju na tom protestu.

Protesti su počeli u srijedu zbog rasta cijena i nestašica hrane i goriva, ali su se pretvorili u izraz opšteg nezadovoljstva al-Bashirovom vladavinom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.