Oglasi

Amnesty International: Nikaragva namjerno ubija protivnike

Vlada Daniela Ortege smrtonosnom strategijom guši antivladine proteste što uključuje pogubljenja bez suđenja, mučenja i samovoljna hapšenja.
Daniel Ortega se koristi policijskom silom za samovoljna hapšenja i mučenja demonstranata EPA

Amnesty International je optužio nikaragvansku vladu da sve snažnije hotimičnom smrtonosnom strategijom guši antivladine proteste što uključuje pogubljenja bez suđenja, mučenja i samovoljna hapšenja, prenosi Hina.

Od početka juna, vlada nikaragvanskog predsjednika Daniela Ortege pojačala je strategiju temeljenu na tome da se policija i provladine grupe naširoko i nekritično koriste smrtonosnom silom, stoji u izvještaju objavljenom šest mjeseci nakon protesta protiv reforme socijalnog sistema koji su završili nasiljem 18. aprila.

„Ne samo da se predsjednik Ortega koristi policijskom silom za samovoljna hapšenja i mučenja demonstranata, već i provladinim grupama koje su teško naoružane za ubijanje, ranjavanje i zastrašivanje svih koji se usude ustati protiv njegove represivne strategije“, rekla je Erika Guevara-Rosas, direktorica ogranka Amnesty za Ameriku. 

Do 18. septembra ubijene su 322 osobe, od kojih su 22 policajca, a više od dvije hiljade ljudi je ranjeno, navodi Amnesty. 

Šest pogubljenja bez suđenja

Nikaragvanske grupe za ljudska prava tvrde da je ubijeno 512 osoba, a vlada priznaje smrt 200 ljudi.

Vlasti se sve više koriste provladinim grupama naoružanim vojnim oružjem, kaže Amnesty.

„Iako su neki protestanti koristili bombe kućne izrade, a manjina navodno i vatreno oružje, to nije opravdanje da vlasti naširoko, nerazmjereno i nekritički pribjegavaju smrtonosnoj sili protiv svih demonstranata“, kaže Amnesty.

U izvještaju su navedeni slučajevi šest pogubljenja bez suđenja, sedam slučajeva samovoljnih hapšenja i najmanje 12 slučajeva mogućeg mučenja.

Neke žrtve i mjesec nakon ispitivanja imaju tragove tjelesnih povreda.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.