Oglasi

Amnesty International izdao upozorenje za putovanja u SAD

Ovisno o spolu, rasi, porijeklu i seksualnoj orijentaciji, posjetitelji mogu biti izloženi riziku da budu meta oružanog nasilja.
El Paso, Pucnjava, UbojstvoAI poziva sve širom svijeta na oprez, uz savjete o putovanju u SAD zbog nedavnih oružanih napadaEPA

Amnesty International (AI) je zbog oružanih napada izdao upozorenje onima koji planiraju posjetiti Sjedinjene Američke Države.

Organizacija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, izdala je upozorenje putnicima, koji planiraju putovanje u SAD da budu "izuzetno oprezni" zbog oružanih napada, prenosi Anadolija. 

Amnesty International poziva sve diljem svijeta na oprez, uz savjete o putovanju u Sjedinjene Države, te da naprave "planove za izvanredne situacije".

Savjete za putovanja objavili su zbog sve češćih oružanih napada u SAD-u.

Savjeti i preporuke

U upozorenju je navedeno da oni koji posjećuju SAD trebaju uvijek biti na oprezu.

Iz Amnesty Internationala su podsjetili da se svugdje u zemlji može pronaći oružje. 

Posjetiocima se savjetuje da se drže dalje od gužvi, posebno kulturnih događaja, mjesta za vjerske obrede, škola i tržnih centara.

Onima koji planiraju posjetiti SAD preporučuju da budu oprezni u lokalnim barovima, noćnim klubovima i kockarnicama.

Ovisno o njihovom spolu, rasi, zemlji porijekla, etničkoj pripadnosti i seksualnoj orijentaciji, posjetitelji mogu biti izloženi većem riziku da budu meta oružanog nasilja, kako se navodi.

AI: Ništa nije učinjeno za zaštitu posjetitelja

Naveli su i da je SAD dužan pružiti zaštitu posjetiteljima, dodajući da do sada nisu učinili ništa po tom pitanju.

U oružanom napadu u El Pasu, u saveznoj američkoj državi Teksas, koji se dogodio početkom tjedna, ubijene su 22, a ranjeno je 26 osoba.

Samo nekoliko sati kasnije u napadu u Ohiju ubijeno je najmanje devet ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.