Amnesty International: Iran u tajnosti pogubio dva maloljetnika

Prema podacima 'Amnestyja', u Iranu se izvrši najviše smrtnih kazni nad maloljetnicima u svijetu (AP)

Iran je u tajnosti pogubio dva maloljetnika zbog više optužbi o silovanju, izvijestio je Amnesty International, osuđujući „krajnji prezir Irana prema međunarodnom i pravima djece“.

Rođaci Mehdi Sohrabifa i Amin Sedaghar osuđeni su u „nepoštenom suđenju“ i u četvrtak pogubljeni u južnom gradu Shirazu, prema organizaciji za ljudska prava iz Londona.

Tinejdžeri su na tijelima imali ožiljke koju su ukazivali na to da su bičevani prije pogubljenja, tvrdi AI.

„Iranske vlasti su još jednom dokazale da su bolesno spremne djecu poslati u smrt, u očitom kršenju međunarodnog prava“, poručio je Philip Luther, direktor Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku, te je dodao:

„Čini se da su ta dva dječaka okrutno držana dvije godine u neznanju o smrtnim presudama. U posljednjim trenucima svojih života su bičevani, te nakon toga u tajnosti pogubljeni.

Rodbina nije znala za smrtne kazne

Dječaci su od 2017. godine držani u popravnom centru, a dan prije izvršenja smrtne kazne su prebačenu u zatvor u Shirazu.

Njihove porodice su ju srijedu dobile mogućnost da ih posjete, ali nisu bile informisane o smrtnim kaznama, tvrdi Amnesty.

Iran je nakon Kine najtvrdokorniji pristalica smrtne kazne, a pretpostavlja se da se godišnje u toj zemlji izvrše hiljade pogubljenja.  

Podaci Amnestyja pokuzuju da se u Iranu izvrši i najviše smrtnih kazni nad djecom.

Između 1990. i 2018., Amnesty je prikupio informacije o 97 pogubljenja osoba koje se smatraju djecom.

Prošle godine, u Iranu su izvršene 253 smrtne kazne, prema godišnjem izvještaju Amnestyja.

„Otkrili smo trend u kojem iranske vlasti izvršavaju pogubljenja maloljetnika u tajnosti i bez informisanja porodica o tome, vjerovatno u nastojanju da izbjegnu globalni gnjev“, rekao je Luther.

Izvor: Agencije