Amnesty International: Evropski zakoni ugrožavaju prava muslimana

Amnesty Internetional osuđuje i korištenje policijskog sata, ograničavanje putovanja i policijska ispitivanja (Reuters)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) upozorila je da su zakoni za borbu protiv terorizma u velikom broju zemalja Evropske unije diskriminirajući prema muslimanima i izbjeglicama te da ugrožavaju njihova prava.

Organizacija za ljudska prava oglasila je alarm zbog mjera sigurnosti koje je usvojilo 14 država članica EU-a tokom protekle dvije godine, uključujući i veće ovlasti nadzora.

Uvođenje ovih mjera vremenski se poklopilo s napadima za koje je odgovornost uglavnom preuzela skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL), a u kojima je stradalo blizu 280 osoba u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj.  

Ovi napadi podigli su tenzije u vezi s pitanjem imigracije, povećali popularnost desničarskih stranaka i učinili pitanje sigurnosti glavnom temom francuskih, holandskih i njemačkih predstojećih izbora.

Strah i osjećaj otuđenja

“Širom regionalnog prostora EU-a vidimo izjednačavanje muslimana i stranaca s teroristima”, rekla je Julia Hall, stručnjakinja Amnesty Internationala za borbu protiv terorizma i autorica izvještaja.

“Ovaj stereotip disproporcionalno utječe na ove zajednice, što dovodi do visokog stepena straha i otuđenja.”

Upozorila je da “drakonske” mjere nadzora i ovlasti za pretragu, pritvor i hapšenje, poput onih uvedenih u Francuskoj od novembra 2015, kada je u napadima ubijeno 130 osoba, mogu biti zloupotrijebljene za ciljanje aktivista ili manjinskih skupina koje ne predstavljaju stvarnu prijetnju.       

Amnesty International kritikovao je nacrt zakona Evropske unije koji bi trebao biti usvojen u ovoj godini, a na osnovu kojeg se nastoje kazniti ljudi za putovanje ili planiranje putovanja s ciljem pridruživanja terorističkim skupinama. Ova organizacija smatra da je tekst zakona nejasan i neprecizan.

Evropsko odbacivanje

Glasnogovornica Evropske komisije odbacuje kritike Amnesty Internationala te kaže da će EU pažljivo pratiti potencijalne zloupotrebe tih zakona u 28 zemalja članica Unije.

Komesar EU-a za sigurnost Julian King kaže da se slaže s izvještajem u tome da osnovna prava ne smiju biti dovedena u opasnost. “To je ono što teroristi najviše napadaju”, napisao je na Twittteru.

U izvještaju Amnesty Internationala navodi se da nove mjere za suzbijanje verbalne podrške ili apologiziranje terorizma smanjuju prostor slobode izražavanja. Dodaje se kako je u Francuskoj 2015. godine više od 380 osoba procesuirano kao apologete terorizma, a da su trećina bili maloljetnici. 

Izvještaj Amnesty Internationala osuđuje i korištenje policijskog sata, ograničavanje putovanja i policijska ispitivanja prilikom nadgledanja pojedinaca koji nisu osuđeni za bilo kakve zločine i često ne znaju za šta su optuženi. 

Također se navodi da je Francuska pet puta produžavala vanredno stanje još od napada u novembru 2015. u Parizu, što je postala “nova poznata situacija”, koja dozvoljava vlastima da zabrane demonstracije i uvedu mjere pretresa bez sudskog odobrenja. 

U Mađarskoj vanredno stanje proglašeno u zemlji trenutno omogućuje vlastima da zabrane bilo koje javno okupljanje, drastično ograniče slobodu kretanja i pruža im mogućnost da zamrznu imovinu, prema ovoj organizaciji. 

Hall je kritizirala i opisala ovo kao “da vlade gledaju u lice pojedinaca i kažu: ‘Ti mi izgledaš veoma sumnjivo. Zato ću ograničiti tvoje ponašanje jer mislim da bi ti mogao počiniti zločin.'”

Izvor: Al Jazeera