Amnesty i UN upozoravaju na katastrofu u Idlibu

U Idlibu se nasilje udvostručilo od kraja aprila (EPA)

Sirijski režim, uz rusku podršku, vodi “namjerni i sistematski napad” na medicinske strukture na sjeverozapadu Sirije, upozorio je u petak Amnesty International i pozvao Ujedinjene narode da okončaju te “zločine protiv čovječnosti”, dok čelnici UN-a upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Idlibu.

Dvojica čelnika UN-a u petak su upozorila da, ako se nastave nasilja koja su se udvostručila od kraja aprila, prijeti opasnost izbijanja “humanitarne katastrofe” u sirijskoj pokrajini.

“Pozivamo sve strane na prekid neprijateljstava”, rekla je Amerikanka Rosemary DiCarlo, zamjenica generalnog sekretara UN-a za vanjske poslove.

Meta napad jug sirijske provincije

“Prijeti humanitarna katastrofa”, istaknula je ona tokom drugog zasjedanja u sedam dana.

Desetog maja, na prvom sastanku iza zatvorenih vrata, Rusija, koja podržava režim u Damasku, suprostavila se zajedničkom stavu Vijeća sigurnosti UN-a o okončanju sukoba.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a za vanjske poslove, Britanac Mark Lowcook, govorio je o “strašnoj eskalaciji i oko 80.000 osoba koje nemaju kuda otići”.

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je za petak sastanak zbog pogoršanja stanja u pokrajini Idlib, koju su vlast predsjednika Bashara al-Assada i ruska avijacija posljednjih sedmica bombardirali.

Na meti napada su bili uglavnom jug Idliba i sjever susjedne regije Hame, teritoriji koje kontroliraju Hayat Tahrir al-Šam, bivši sirijski ogranak Al-Kaide, te druge grupe.

‘Bombardiranje bolnica je ratni zločin’

“Vijeće sigurnosti UN-a mora razmotriti zločine protiv čovječnosti u Idlibu”, istaknuo je Amnesty u saopćenju i upozorio na namjerne i sistematske napade na bolnice i medicinske strukture te pozvao na vršenje pritiska na Rusiju.

Ukupno 18 medicinskih struktura je uništeno od kraja aprila, naveo je UN.

“Bombardiranje bolnica je ratni zločin”, zaključio je Amnesty.

Izvor: Agencije