Amnesty: Bodljikava žica ružno lice Evrope

Prema novim zakonima, izbjeglice koje pokušaju da se probiju, mogle bi da budu osuđene na tri godine zatvora (AP)

Mađarska potpunim zatvaranjem granica bodljikavom žicom, vojskom i drakonskim zakonima, kako u zemlju ne bi ušli oni koji bježe od sukoba i progona, pokazuje ružno lice evropskog haotičnog odgovora na rastuću krizu izbjeglica, saopštio je Amnesty international.

Ta ogranizacija je rasporedila tim istraživača na srpsko-mađarskoj granici, gdje destine vojnika, interventna policija, psi i helikopteri patroliraju pored bodljikave žičane ograde.

Prema novim zakonima, izbjeglice koje pokušaju da se probiju, mogle bi da budu osuđene na tri godine zatvora.

Opasna putovanja

“To je žalostan i šokantan odgovor za ljude koji su već traumatizovani ratom i brutalnošću”, smatra zamjenik direktora te organizacije Gauri van Gulik.

“To će hiljade izbjeglica koje žele da uđu u Mađarsku, samo preusmjeriti, ali neće zaustaviti očajnička i opasna putovanja”, dodao je on.     

Istraživači su uz gotovo potpuno zatvorenu granicu, vidjeli stotine izbjeglica kako se kreću prema zatvorenoj graničnoj tački, za koji su mislili da je otvorena, a vidjeli su i grupe mladih Sirijaca koji očajnički ispituju ogradu da vide da li nekako mogu da se probiju.

“Ograde i drakonski zakoni nisu rješenje. To su ljudi koji pokušavaju da dođu do sigurnosti. Jedino rješenje za Mađarsku i EU je da počnu da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, pokazuju solidarnost i osiguraju da tražioci azila imaju uređen pristup na teritoriju i proceduri za azil”, rekao je van Gulik.

“Dok je EU naizgled paralizovana i nesposobna da hitno pronađe održiva rješenja, Mađarska samo maršira dalje u pogrešnom pravcu”, dodao je on.

Amnesty konstatuje da su nove tranzitne zone postavljene na granici sa Srbijom, gdje će se obrađivati zahtjevi za azil, ali da se po novim zakonima, one ne smatraju mađarskom teritorijom.

Krajnja mjera

Pritvor izbjeglica mora uvijek da bude krajnja mjera, navode iz ove organizacije.

Amnesty se protivi kriminalizaciji izbjeglica zbog neregularnog ulaska i izlaska, dodajući da to treba posmatrati kao adminsitrativni prekršaj.

Pošto se Srbija smatra sigurnom trećom zemljom, Amnesty strahuje da će većini izbjeglica u pritvoru azil biti odbijen i da će masovno biti vraćene u Srbiju.

Azilant kome je zahtjev odbijen ima pravo na sudsku reviziju, ali će žalbu morati da podnese u roku od tri dana i Amnesty brine da će zbog kratkog roka, izostati pravna pomoć u zatvorenoj tranzitnoj zoni, navodi se na stranici te organizacije.

Izvor: Agencije