Amnesty: Assadovi vojnici pobili hiljade zatvorenika

Sirijska vlada je u vojnom zatvoru u blizini Damaska masovnim vješanjima pogubila hiljade zatvorenika, provodeći time sistemsku torturu, objavila je u utorak nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, pozvavši Ujedinjene narode (UN) na pokretanje istrage.

Amnesty ističe kako su egzekucije vršene između 2011. i 2015. godine, no kako se vjerovatno još provode te predstavljaju ratni zločin.

Sirijska vlada i predsjednik Bashar al-Assad u prošlosti su odbacili slične izvještaje o mučenjima i ubistvima, tokom građanskog rata koji je odnio stotine hiljada života, javlja Hina.

U izvještaju Amnestyja stoji kako je u vojnom zatvoru Sednaya, sjeverno od Damaska, svake sedmice u prosjeku bilo pogubljeno 20-50 zatvorenika. “U zatvoru Sednaya je tokom četiri godine pogubljeno između pet i 13 hiljada ljudi, nakon što je ustanak protiv režima al-Assada prerastao u građanski rat”, navodi se.

“Žrtve su većinom bili civili koji su predstavljali opoziciju”, tvrdi Amnesty.

Deseci svjedoka

“Mnogi drugi zatvorenici u zatvoru u Sednayi su ubijeni nakon što su u više navrata mučeni i sistemski uskraćivani za hranu, vodu, lijekove i zdravstvenu brigu”, ističe ta nevladina organizacija.

Zatvorenici, među kojima i bivši vojnici osumnjičeni za nelojalnost te osobe koje su učestvovale u nemirima, podvrgnuti su lažnim suđenjima pred vojnim sudovima, gdje su ponekad njihova priznanja iznuđena mučenjem, stoji u izvještaju.

Pogubljenja su provođena u tajnosti, a ubijeni su pokapani u masovne grobnice izvan glavnog grada, pri čemu porodice nisu bile obaviještene o njihovoj sudbini.

Izvještaj se temelji na iskazima 84 svjedoka, uključujući bivše stražare i službenike, zatvorenike, suce i advokate, kao i druge stručnjake u Siriji.

“Saveznici sirijskog režima, posebno Rusija, sa svojim stalnim mjestom u Vijeću sigurnosti, i Iran, moraju osuditi vansudska pogubljenja i politiku istrebljenja koju provodi sirijska država te učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se takvi postupci okončali”, zaključuje Amnesty.

Izvor: Al Jazeera i agencije