Amnesty: Airbnb profitira od izraelskih ilegalnih naselja

U novembru 2018, Airbnb je objavio da će uklonuti ponude u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali (EPA)

Najjači online servisi za turističke usluge, kao što su Airbnb, Booking.com, Expedia i TripAdvisor, profitiraju od “ratnih zločina”, nudeći usluge u ilegalnim izraelskim naseljima, navodi se u izvještaju organizacije Amnesty International.

U dokumentu nazvanom Destinacija: Studija o okupaciji pozivaju se ove kompanije da prestanu nuditi smještaj, aktivnosti i atrakcije za turiste u naseljima na okupiranoj teritoriji.

“To rade uprkos tome što znaju da se izraelska okupacija Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalem, uređuje međunarodnim humanitarnim zakonom, prema kojem su izraelska naselja ilegalna”, navodi se u izvještaju.

‘Lepote na okupiranim teritorijama’

“U poslovanju s naseljima, sve četiri kompanije doprinose i profitiraju do održavanja, razvoja i širenja ilegalnih naselja, što je ratni zločin prema međunarodnom krivičnom zakonu.”

Amnesty je optužio firme da “normaliziraju” naselja na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu.

“Kako bi povećali rezervacije, na mnogim ponudama u naseljima ističe se blizina područja prirodnih ljepota na okupiranim teritorijama, kao što je Mrtvo more, priorodni rezervati i pustinje”, piše u izvještaju.

“Nudeći i promovirajući ove prirodne ljepote, aktivnosti i atrakcije, digitalne kompanije povećavaju atraktivnost ponuda, osiguravajući veći broj turista i izvlačeći finansijske koristi iz ilegalne eksploatacije palestinskih prirodnih izvora.”

Prema međunarodnim zakonima, izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama su ilegalna.

Amnesty je pokrenuo kampanju 2017. godine, pozivajući vlade da spriječe kompanije u njihovim zemljama da posluju u izraelskim naseljima.

“Vlade širom svijeta moraju poduzeti akcije da reguliraju kompanije ili aktivnosti nad kojima imaju kontrolu”, dodaje se u izvještaju.

U novembru 2018. godine Airbnb je objavio da će uklonuti ponude u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali “koje su u srži spora između Izraelaca i Palestinaca”.

Na izraelskoj ‘crnoj’ top listi

Izrael je osudio ovaj potez, a pozdravili su ga advokati koji se bore za prava Palestinaca.

Amnesty, međutim, kritizira činjenicu da Airbnb nije proširio odluku na Istočni Jerusalem.

Kao odgovor, jevrejska organizacija za ljudska prava Centar “Simon Wiesenthal” krajem godine stavila je Airbnb na svoju listu “top 10 najgorih globalnih antisemitskih incidenata”.

Grupa američkih građana također je pokrenula tužbu za diskriminaciju protiv kompanije.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Pojas Gaze i dijelove Golanske visoravni te Istočni Jerusalem u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Više od 600.000 Izraelaca sada živi u ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu.

Palestinci žele ova područja i Pojas Gaze za svoju državu, s Istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Izrael tvrdi da je cijeli Jerusalem njegova prijestolnica.

‘Pokušaj izvrtanja činjenica’

Izraelska ministrica Gilad Erdan na Twitteru je nazvala izvještaj Amnestyja “nečuvenim pokušajem da se izvrnu činjenice, ospori jevrejsko naslijeđe i delegitimizira Izrael”.

Svjetski jevrejski kongres saopćio je da ga je rastužio izvještaj i pozvao Amnesty da ponovo vrati fokus na ljudska prava.

“Amnesty International je ozbiljna i poštovana organizacija za ljudska prava, čiji se rad da zaustavi kršenja ljudskih prava širom svijeta nikada ne smije potcijeniti, ali njegov fokus na korporativna tijela koja posluju u izraelskim naseljima je veoma pogrešan”, rekao je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Robert Singer.

“Ako se Amnesty želi uključiti u izraelsko-palestinski konflikt, trebao bi svoju pažnju usmjeriti na stvarna kršenja ljudskih prava na palestinskim teritorijama, a ne napadati kompanije koje pokušavaju stvoriti most između podjela i izgrade mir kroz globalni turizam i interakciju.”

Izvor: Al Jazeera