Amnestija za veliki broj iranskih zatvorenika

Khamenei objavljuje oproste ili umanjuje kazne zatvorenicima u posebnim prilikama (Arhiva)

Veliki broj zatvorenika u Iranu dobit će pomilovanje povodom obilježavanja 40. godišnjice Islamske revolucije, u kojoj je svrgnut proamerički šah, objavio je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei na svom Twitter-nalogu.

Broj zatvorenika koje će amnestirati Khamenei nije objavljen, ali su iranski mediji ranije javili da će približno 50.000 zatvorenika uživati “islamsko pomilovanje”.

Iran održava zvanične ceremonije na 40. godišnjicu Islamske revolucije iz 1979. koje će kulminirati u ponedjeljak mitinzima širom zemlje.

Khamenei ima posljednju riječ

Nije bilo odmah jasno hoće li među amnestiranima biti neki od stotina zatvorenika za koje grupe za ljudska prava navode da su uhapšeni zbog političkih prekršaja.

Nekoliko dvojnih državljana iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Austrije, Kanade i Francuske uhapsile su iranske snage sigurnosti u proteklim godinama i drže se iza rešetaka pod optužbama od špijunaže do saradnje s neprijateljskim vladama.

Khamenei ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima i objavljuje oproste ili umanjuje kazne zatvorenicima u posebnim prilikama, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije