Amir Zukić pod američkim sankcijama zbog korupcije

Zukiću se od maja 2017. sudi se pred Općinskim sudom u Sarajevu za nezakonito zapošljavanje (Al Jazeera)

Američki državni tajnik, Mike Pompeo, je objavio nametanje sankcija Amiru Zukiću, bivšem generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije, zbog korupcije, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“U svom službenom svojstvu zastupnika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini.” stoji u saopćenju američkog državnog sekretara.

“Ova javna oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Američke Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ove ovlasti za pozivanje na odgovornost korumpiranih aktera u ovoj regiji i širom svijeta”, stoji u poruci Pompea, prenosi Glas Amerike.

Prema toj medijskoj kući, Zukić je bio umiješanu “značajnu korupciju”.

“Korumpirani postupci bivšeg predstavnika Zukića potkopali su vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat javno ga označavam čineći ga nepoželjnim za ulazak u SAD. Sa svojim partnerima u BiH ostajemo ujedinjeni protiv korupcije”, napisao je Pompeo na Twitteru. 

 

Zukiću i njegovoj porodici na osnovu ove objave zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države, javlja novinar Al Jazeere Ivica Puljić. 

Suđenje traje tri godine

Prema posebnom odjeljku Zakona o odobravanju sredstava za državne, inostrane operacije i povezane programe iz 2020. godine, nakon što državni sekretar odredi službenike stranih vlada zbog njihove direktne ili neizravne umiješanosti u značajnu korupciju, ti pojedinci i njihovi članovi uže porodice, ne ispunjavaju uvjete za ulazak u SAD, javio je Puljić.

Zukiću se od maja 2017. godine sudi pred Općinskim sudom u Sarajevu za nezakonito zapošljavanje.

Tereti se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protivzakonito posredovanje, te nedozvoljeno držanje oružja.

Na isti način u septembru 2018. američka vlada označila je i Nikolu Špirića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), člana državnog parlamenta i bivšeg ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije