Ameriku zabrinule provokacije S. Koreje

SAD-Koreja institut je na osnovu analize satelitskih snimaka saopćio da je Sjeverna Koreja spremna izvesti nuklearnu probu (AP)

Glavni američki diplomata za istočnu Aziju upozorio je u srijedu Sjevernu Koreju da ne čini provokativne akte, dok raste zabrinutost da bi Pjongjang mogao da pripremi novu nuklearnu probu.

“Mi smo veoma jasni u stavu da će provokativni koraci biti obeshrabreni”, rekao je pomoćnik državnog sekretara Kurt Campbell novinarima u Seulu, upitan o spekulacijama o nuklearnoj probi.

Campbell će u glavnom gradu Južne Koreje razgovarati sa najvišim zvaničnicima, uključujući i nedavno izabranu predsjednicu Park Geun-hye.

Analiza satelitskih snimaka

Osiromašena, ali nuklearno naoružana, Sjeverna Koreja uspješno je lansirala raketu dugog dometa u decembru, izazivajući globalnu zabrinutost, osude Ujedinjenih naroda (UN) i pozive od SAD-a i njegovih saveznika za uvođenjem težih sankcija.

Pjongjang je rekao da je lansiranje predstavljalo isključivo naučnu misiju stavljanja komunikacionog satelita u orbitu.

Javnost je to većinom doživjela kao prerušenu probu balističke rakete, čime su prekršene rezolucije UN-a uvedene nakon nuklearnih proba Sjeverne Koreje 2006. i 2009.

Obje probe su izvedene nakon lansiranja raketa dugog dometa.

SAD-Koreja institut na Univerzitetu John Hopkins je na osnovu analize satelitskih snimaka prošlog mjeseca saopćio da je Sjeverna Koreja spremna izvesti nuklearnu probu za sedmicu-dvije nakon dobijanja takvog naloga, pošto je obnovila oštećeni poligon za nuklearne testove.

Campbell je rekao da se u Vijeću sigurnosti UN-a “intenzivno razmatraju” načini kako da se Pjongjang kazni zbog prošlomjesečnog lansiranja rakete, prenio je AFP.

Razgovori sa Kinom i Rusijom

“Mi predviđamo formalne korake u Vijeću sigurnosti u neposrednoj budućnosti”, rekao je on, naglašavajući da je Washington u “veoma detaljnim razgovorima sa ključnim igračima” kao što su Rusija i Kina.

Peking se suprostavlja bilo kakvom značajnijem pojačanju sankcija koje su već na snazi protiv Pjongjanga.

U srijedu je jedan južnokorejski stručnjak za sigurnost rekao je da bi naredna nuklearna proba Sjeverne Koreje mogla prvi put biti s bombom od urana, a ne s plutonskim punjenjima kao 2006. i 2009.

“Oni moraju da sačuvaju pluton dobijen iz ranijih prerada potrošenih šipki u reaktorima, dok se program obogaćivanja urana sprovodi za kontinuirane probe”, rekao je stručnjak.

Takve probe su, prema njegovim riječima, potrebne Sjevernoj Koreji kako bi smanjila nuklearnu bombu na potrebnu veličinu da bi mogla da bude smještena na vrh rakete.

Procjene variraju koliko je Sjeverna Koreja odmakla u obogaćivanju urana a neki stručnjaci postavljaju pitanja da li je uopće uspjela u proizvodnji urana na nivou potrebnom za bombu.

Izvor: Agencije