Oglasi

Ameriku trese groznica 47. Super Bowla

Prvi put u historiji američkog nogometa treneri finalista Baltimora i San Francisca su rođena braća, Jim i John Harbaugh.
Domaćin Super Bowla, i to rekordni - sedmi put, je grad New OrleansAP

Amerika odbrojava sate do početka 47. Superb Bowla, finala američkog nogometa. Za trofej u New Orleansu borit će se Baltimore Ravensi i San Francisco 49-ersi.

Ove godine trofej pobjednika Super Bowla sigurno ostaje u porodici Harbaugh.

Prvi put u historiji američkog nogometa treneri finalista Baltimora i San Francisca su rođena braća, Jim i John Harbaugh, koji su održali zajedničku press konferenciju.

Osim dvojice trenera, u centru pažnje je 37-godišnji odbrambeni igrač Ray Lewis. Stigao je na posljednji trening uoči posljednje utakmice u karijeri.

Karizmatični Lewis je jedini preostali igrač iz jedinog šampionskog tima Baltimora, onog iz 2001. godine.

Njegova želja je da u sportsku mirovinu ode kao prvak, a svoje mjesto u historiji ovog sporta već odavno je zaslužio.

Lewis se oprašta

"Nisam želio tek tako završiti sezonu i reći - ja sam gotov s igranjem. Previše sam uložio u ovaj tim da bi ga napustio pognute glave", rekao je Lewis.

I dok Lewis završava karijeru, dodavaču San Francisca Colinu Kaepernicku nedostaje samo jedan čin za kompletiranje bajkovite sezone. Svoj tek 10. start u prvoj postavi Kaepernick ima u utakmici za trofej.

On je tokom sezone pokazao svestranost te, osim dobrih dodavanja, protivičkim odbranama je zadao dosta problema trčanjem.

"Imam dovoljno iskustva, iako se to možda ne čini tako. Tokom doigravanja stekao sam potrebno samopouzdanje i spreman sam ovaj tim odvesti do šeste titule", kaže on.

Domaćin Super Bowla, i to rekordni - sedmi put, je grad New Orleans. Finale američkog nogometa važi za najznačajniji pojedinačni sportski, ali i marketinški događaj u SAD-u.

Izvor: Al Jazeera