Amerikanka zaražena ebolom stigla u SAD

Američka humanitarna radnica Nancy Writebol, oboljela od ebole, stigla je na liječenje u Atlantu u koju je prebačena iz Liberije posebnim zrakoplovom, specijalno opremljenim za prijevoz zaraženih bolesnika.

Iako zdravstveni radnici nisu željeli potvrditi identitet pacijentice, humanitarna skupina SIM potvrdila je kako je riječ o 59-godišnjoj Nancy Writebol i da je njezino stanje ozbiljno, ali stabilno, prenijela je agencija AP.

Liječnici će pratiti njeno stanje nakon što je pristala primiti eksperimentalni lijek, koji dosad nije testiran na ljudima.

Ona je druga pacijentica oboljela od ebole, koja je prebačena u SAD na liječenje, jer je tokom vikenda i njezin kolega Kent Brantly također primljen u Sveučilišnu bolnicu Emory u Atlanti.

Njih dvoje su bili članovi iste misije humanitarnih i zdravstvenih radnika koji su u Liberiji sudjelovali u liječenju oboljelih od ebole, ali su se i sami zarazili tom smrtonosnom bolešću.

Brantly je radio kao liječnik u bolnici u blizini liberijske prijestolnice Monrovije, dok je Writebol bila higijeničarka, čiji je zadatak, između ostalog, bio da obavlja dekontaminaciju na ulasku i izlasku iz bolničkog bloka u kojem se liječe oboljeli od ebole.

Istovremeno, u bolnicu u New Yorku primljen je pacijent, koji je nedavno boravio na zapadu Afrike, sa simptomima sličnim eboli te će nakon ispitivanja za dan-dva biti poznati rezultati.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj umrlih od posljedica do sada najrasprostranjenije epidemije ebole porastao je na 887, a osim Liberije, Sijera Leonea i Gvineje, bolest se pojavila i u najmnogoljudnijoj afričkoj državi Nigeriji.

Prvi slučajevi zaraze u Nigeriji

Liječnik koji je liječio prvog oboljelog od ebole u Nigeriji i sam se zarazio smrtonosnim virusom, nakon čega je strah od širenja epidemije počeo širiti tom afričkom državom.

„To je drugi slučaj bolesti uzrokovane virusom ubole u Nigeriji, no ovo je jedan od slučajeva pod nadzorom, što nam daje mogućnost uočiti ga dovoljno rano“, kaže nigerijski ministar zdravstva Onyebuchi Chukwu.

Prva žrtva, koja se srušila po dolasku u Lagos, smještena je u bolničku izolaciju i odgovorni upozoravaju kako je mogao proširiti bolest na mnogo više ljudi samo da je proveo nekoliko sati izvan aerodroma.

Nakon toga, mnogima od njih bi bilo nemoguće ući u trag u Lagosu, gradu punom stanova i koliba s limenim krovovima.

„Nigerija je ojačala svoj nadzorni sustav za kontrolu i sprečavanje širenja ebole u njenim granicama. Putnici koji putuju iz dijelova Zapadne Afrike stavljeni su pod tzv. crveni alarm’, a stručnjaci za javno zdravstvo su raspoređeni po svim graničnim prijelazima“, javlja Al Jazeerin reporter Mohammed Adow.

Vlada je svoju kampanju protiv bolesti proširila i na crkve, jer ih vlasti vide pogodnim okruženjem za širenje virusa zbog toga što privlače veliki broj ljudi.

Neki su bili upozoreni da ne održavaju tzv. sesije ozdravljenja, koje bi iz inozemstva mogle privući pacijente oboljele od ebole.

Informacije o virusu također se često emitiraju na radijskim i televizijskim stanicama, kao i društvenim medijima.

„Otvorili smo profil na Twitteru i Facebooku. Imamo i interaktivnu web stranicu posvećenu informacijama o eboli“, dodaje ministar Chukwu.

Najviše infekcija zbog kontakta

Stručnjaci, pak, kažu da bi rituali i tradicije u odnosu prema mrtvima mogli biti prepreka zaustavljanju širenja ebole.

„Doista je bio veliki izazov za zapadnoafričku zemlju, kao što je Sijera Leone, uvjeriti ljude kako ne trebaju dodirivati tijela rođaka. To je bio veliki izazov, jer je 60 posto infekcija zbog tjelesnog kontakta“, upozorava virolog Ndembi Nicaise.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema lijeka, ni cjepiva, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo vanjsko i unutarnje krvarenje.

Među ljudima ebola se širi dodirom sa tjelesnim tekućinama oboljelog, uključujući znoj, što znači da se može oboljeti i od samog dodirivanja zaraženog.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u Demokratskoj Republici Kongo i dobila je ime po jednoj tamošnjoj rijeci.

U međuvremenu, British Airways je do kraja mjeseca suspendirao sve letove za Liberiju i Sijera Leone zbog širenja epidemije ebole na zapadu Afrike.

Izvor: Al Jazeera i agencije