Amerikanka kovala zavjeru s kineskim agentima

Ako bude osuđena, Candace Claiborne prijeti do pet godina zatvora (EPA)

Bivša zaposlenica State Departmenta Candace Claiborne priznala je krivnju za kovanje zavjere u suradnji s kineskim agentima, priopćilo je američko Ministarstvo pravde.

Kako prenosi Reuters, Claiborne je optužena da je lagala policijske službenike te krila kontakte kineskih agenata i poklone koje je od njih dobivala, a kojima je zauzvrat dostavljala interne dokumente State Departmenta.

Među poklonima koje je dobila su novac, odmori u inozemstvu, školarina za kinesku modnu školu, potpuno opremljen stan i mjesečna stipendija, navodi se u priopćenju ministarstva.

Dodaje se i kako su neki od tih poklona izravno davani Claiborne, a drugi “njenom bliskom članu obitelji”, koji nije imenovan.

Dala kopije internih dokumenata

U zamjenu za te poklone, Claiborne je osigurala kopije internih dokumenata State Departmenta o nizu tema – od ekonomskih strategija do uzajamnih posjeta visokorangiranih dužnosnika dvije države.

Claiborne (63) prvobitno je osuđena 2017. godine, uoči susreta američkog i kineskog predsjednika, Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, podsjeća Reuters.

Ministarstvo pravde napominje da Candace Claiborne, ako bude osuđena, prijeti do pet godina zatvora. 

Izvor: Agencije